Les alt for bare 10 kr!

En liten gutt i skogen

I en furuskog, blant trærne, i røsslyngen. Der opplevde Ingvar Ambjørnsen noe han aldri kommer til å glemme.

Publisert 23. may 2019

Det er dagen derpå i den åpne leiligheten. Ingvar Ambjørnsen holder tekokeren med begge hender. En bølgende strime kokt vann lander i bunnen av koppen og endrer umiddelbart farge. Den klagende trompeten til Miles Davis gjør ikke noe for å lette de tunge skyene som umerkelig flyter over de tyske blokkene.

I går trykket han på send-knappen. Manuset til en ny Ambjørnsen--bok havnet i postkassa til den samme redaktøren han har hatt i 30 år («som et langt ekteskap uten sex»). En tom rødvinsflaske står ved siden av datamaskinen.

Tilhører ikke samfunnet

Hvis alt går etter planen, kommer boka ut til høsten. 

Handlingen utspiller seg utelukkende i skogen eller på sjøen. Ikke en asfaltstump å se. Menn i slutten av 30-åra som vender storsamfunnet ryggen. Einstøinger som streifer rundt i skogen og tar seg inn i andres hytter.

– Det er sånne typer som bryter seg inn i hytta di, og har du hagla der, så tar vi den med oss. Vi drikker opp brennevinet ditt og spiser opp posesuppene dine. Men når du kommer til hytta, kan det godt hende vi har beisa sørveggen din, sier Ambjørnsen.

Det er ikke vanskelig å se parallellene. Landflyktigheten fra -Norge. Mangelen på omgangsvenner. De ensomme skrivestuene. Han er på utsiden.

– Jeg tilhører ikke dette samfunnet, jeg bare bruker det. Jeg er helt asosial. Den eneste som inkluderer meg er kemneren.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også