Les alt for bare 10 kr!

De kan redde gamle steinkirker

Nidarosdomen markerer 150 år med restaureringsarbeid. De få unge lærlingene kan håndverk som gamle steinkirker skriker etter.

Publisert 22. may 2019

I 150 år lå deler av Nidarosdomen nærmest i ruin etter at den var herjet av brann i 1708 og 1719. Restaureringen av katedralen ble et av de viktigste symbolene for gjenreisningen av nasjonen. 

Midler var samlet inn, men planene manglet. Da viljen endelig våknet, ble ei bygghytte etablert. Det er en betegnelse fra middelalderen på de håndverkerne som reiste fra sted til sted for å oppføre kirkebygninger. 

Allerede da så arkitekt Heinrich Ernst Schirmer for seg at bygghytta ville «bli en «planteskole» for dyktige bygningsfolk som hele landet vil komme til å dra nytte av». I dag er bygghytta kjent under navnet Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR).

Som far så datter

Anita Gjersvold (24) hugger på fjerde uka på en stein som skal inn i østfronten på Stavanger domkirke. Om halvannet år kan hun ta fagbrev som steinhugger. Det har faren hennes Ståle vært i et tiår allerede. Han var murer før han ble steinhugger.

Datteren Anita var allerede elektriker da lærlingplassene ble utlyst. Det var første gang på ti år at NDR tok inn lærlinger i steinhuggerfaget. Hun likte å være elektriker, men har ikke angret en dag etter at hun begynte på nytt fagutdanning.

– Jeg har alltid visst om dette og syntes at det var kult det pappa holdt på med, forteller hun.
Tre–fire steiner hun har hugget er satt opp på Nidarosdomens kongeinngang. Det var stort å se den på plass.

– Det er spesielt å se sitt eget steinhuggermerke på Nidarosdomen, sier hun.
Å skape noe med hendene hver dag er det fineste ved jobben synes hun og er ikke i tvil: Er det jobb til henne når hun er ferdig, vil hun bli i bygghytta.

ARTIKKELSERIE FRA VÅRT LAND: Våre skrøpelige steinkirker

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også