Les alt for bare 10 kr!

– Å være kristen er først og fremst å huske

Dom Erik Varden er østfoldingen som flyttet til England, ble trappistmunk og fordypet seg i skjønnlitteratur. I boka The Shattering of Loneliness undersøker han hvordan livet er fylt av hensikt.

Publisert 23. may 2019

En varm dag i nærheten av Degernes i Østfold, kom Erik Vardens far til en gård, der bonden sto bøyd over slåtten, uten skjorte, ryggen blottstilt i sollyset. Da han nærmet seg, så han at ryggen var dekket av kryssende, dype arr etter piskeslag. Uventet var historien om livet i en konsentrasjonsleir avslørt.

Historien ble delt rundt middagsbordet, før samtalen fortsatte om mer hverdagslige ting, men Erik Varden, ennå bare et barn, hadde fått innprentet et bilde han aldri kom til å glemme. Fra den dagen av, kom et alvor inn i livet hans. Det var en slags medfølelse, skriver han i forordet til The Shattering of Loneliness, og en lengsel han trengte å finne retning for. Han søkte den i litteraturen.

– Etter hvert opplevde jeg det som å huske seg inn i noe, sier han.

Ikke forgjeves

Varden har levd i et slags selvvalgt eksil fra Norge siden han var 16, og er i dag er munk av Cistercienserordenen i Leicestershire. Når vi spør om hvordan han kom til å skrive om «kristen erindring», kommer han tilbake til den arrmerkede ryggen. Og til noe som litt senere skulle inntreffe: Hvordan han som ung gutt, full av tenåringsangst, og tenåringsvisshet, kom til å lytte til Gustav Mahler. Teksten traff ham og ble skjellsettende.

Ha tro, hjerte, ha tro: ingenting vil gå tapt for deg. Hva du har lengtet etter er ditt, ja, ditt; ditt er hva du har elsket og kjempet for. Ha tro: du var ikke født forgjeves. Du har ikke levd og lidd forgjeves.

En åndelig oppvåkning, kaller Varden det i ettertid.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også