Les alt for bare 10 kr!

Lydig inntil døden

Ute i Europa må store klostre selges på grunn av manglende oppslutning. På Tautra må de bygge ut for å få plass.

Publisert 18. may 2019

For å komme seg til øya Tautra i Trondheimsfjorden må man legge fastlandet og det meste som hører med, bak seg. Her ute bor det omtrent 50 fastboende. 13 av dem er nonner. Og som nonner av den katolske cistercienserordenen har kvinnene gitt tre livslange løfter: Stabilitet, troskap og lydighet.

Stabilitet ved å bli i det samme klosteret, troskap mot klosterlivet og klosterets utvikling, og lydighet inntil døden.

Nå har det oppstått en situasjon som gjør at nonnene sliter med å holde det siste løftet. I dag er det nemlig ikke mulig for alle nonnene å bli syke og gamle her, selv om flere allerede har nådd godt over pensjonsalder og begynner å bli pleietrengende. Det er ikke dagens kloster lagt opp til. I tillegg opplever nonnene her ute noe så å si ingen andre klostre i den vestlige verden gjør: Det står kvinner i kø for å tre inn i cistercienserklosteret omgitt av potetåkre og fjærestein.

Tilbaketrukket liv

Cistercienserordenen er en romersk-katolsk klosterorden som ble grunnlagt i 1098. Spesielt for denne ordenen er at munkene og nonnene lever langt fra det vanlige samfunnet.

Veiforbindelsen mellom Tautra og fastlandet er en molo bygget i 1979 med en bro midt på bygget i 2003. Denne maidagen er det stille og grått på fjorden. Midt på broa blir vi stående og vente på at en stor port med stengsler i jern skal åpne seg og slippe oss gjennom. Porten skal hindre rovdyr i å komme over til øya som innehar både et naturreservat og fulgefredningsområde.

Men porten markerer også skillet mellom der nonnene som bor på Tautra kan gå fritt – og der de må ha tillatelse fra priorinnen til å gå utenfor.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også