Les alt for bare 10 kr!

Hennes livsprosjekt ble å redde fiendens barn

Hadde Eglantyne Jebb levd i dag, ville hun trolig kjempet for barna av IS-foreldre. Den barnløse kvinnen som grunnla Redd Barna for 100 år siden, ville hjelpe fiendens barn.

Publisert 16. may 2019

Det er april 1919. På Trafalgar Square i London deler Eglantyne Jebb ut pamfletter til forbipasserende. En av dem viser to underernærte, østerrikske barn. Over bildet står det: «Vår blokade har gjort dette. Millioner av barn sulter i hjel.»

Jebb er forferdet over at 800 barn dør hver uke – bare i Tyskland – selv etter partene la ned våpnene 11. november 1918.

«Stopp blokaden! Stopp hungersnøden!»

På en annen: «Sultende spedbarn», med bilde av et utmagret barn.

Krigen er slutt, men hundrevis av barn dør hver dag

Første verdenskrig er over, men lidelsene fortsetter. Mellom 15 og 18 millioner mennesker mistet livet i en krig som endret Europa og verden. Den økonomiske blokaden mot Tyskland og Østerrike fortsatte etter at krigen var over. Blokaden førte til sultkatastrofe og hundrevis av barn døde hver dag.

Eglantyne og søsteren Dorothy hadde jobbet i Cambridge Magazine i krigsårene. Der oversatte de artikler fra utenlandske aviser, for å få ut informasjon som ellers ikke nådde engelske lesere. De startet, sammen med Dorothys mann, The Famine Council, en pressgruppe som skulle få folks øyne opp for hva som skjedde.

Men det var ikke nok, mente Eglantyne. Direkte nødhjelp måtte til. Hun var overbevist om at dersom engelskmenn fikk vite hva den økonomiske blokaden førte til, ville de bli sjokkert og rasende.

Selv om det var fiendens barn.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også