Les alt for bare 10 kr!

Kritikk og moral

Gaute Eiterjord syns det er deilig at det er lov å være moralist igjen. Selv om voksne ser ut til å takle det dårlig.

Publisert 19. may 2019

– Miljøengasjementet vi ser blant unge i dag, er en massebevegelse på samme måte som haugianerne var, sier Gaute Eiterjord.

Når Natur og Ungdom skal skolere sine medlemmer i sivil ulydighet, står haugianerne på timeplanen. De var nemlig den første bevegelsen i Norge som brukte denne aksjonsformen som virkemiddel.

Haugianerne reiste rundt i landet og holdt prekener i ei tid der det bare var prester som hadde lov til å samle mennesker for å forkynne den kristne tro. Natur og Ungdom lenker seg fast i anleggsmaskiner for å stoppe gruveutbygginger. Det finnes likevel flere fellestrekk mellom miljøbevegelsen og religiøse bevegelser.

– Hadde vi vært noen hundre år tilbake, hadde sannsynligvis Greta Thunberg blitt kanonisert, sier Eiterjord og flirer.

Forrige uke tok Eiterjord imot Fritt ords pris på vegne av Natur og Ungdom, der han er leder. Prisen fikk organisasjonen sammen med nettopp den svenske miljøaktivisten, som er blitt verdenskjent for sin skolestreik for klimaet.

– Hun er en Jeanne d'Arc-aktig skikkelse, mener Eiterjord.

Nå håper han å være med på noe historisk.

– Mitt langsiktige mål er å bidra til at dette engasjementet blir et vendepunkt i menneskehistorien, hvor vi går fra å ødelegge klimaet til å ta vare på det. Jeg har lyst til å være del av en bevegelse som gjør 2019 til året da vi snudde.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også