Les alt for bare 10 kr!

En annen sortering

En utviklingshemming oppstår i møte med samfunnet. På Notodden har både statsministere og presidenter Downs syndrom.

Publisert 19. may 2017

Det skal ikke mer til enn ei blå jakke og en blond parykk før Jan Helgesen er statsminister. Eivind Kvålen får knallrødt slips og en jordbærblond hårtjafs på hodet idet enda en prominent gjest kommer løpende inn døra.

– Jeg også! Jeg skal være Theresa May! roper Kristoffer Venås Brenna.

To minutter og en blå blazer med matchende blyantskjørt seinere, er også Storbritannias statsminister klar for toppmøte i FN. De høytidelige tonene fra «Pomp and circumstance» fyller bedriftskantina som er lånt til øvingslokale. Statslederne smiler og vinker til publikum.

Aktuell debatt

Det er lite ved Kulturgruppa på Notodden som minner deg på at profilerte samfunnsdebattanter for tida diskuterer om mennesker med Downs syndrom har et verdig liv. Gruppas 23 medlemmer har alle en utviklingshemming, men her er det premieren på årets store show, Kulturgruppefestivalen, som får all oppmerksomheten. Likevel – kulturskolelærer Marit Bøe holdt på å ramle av stolen da hun hørte tidligere Dagbladet-kommentator Aksel Braanen Sterri diskutere Downs syndrom på Dagsnytt 18.

Det begynte med et intervju med Minerva, der Sterri sa at mennesker med Downs syndrom aldri vil «kunne leve fullverdige liv, uansett hvor mye vi som samfunn legger til rette for det». Diskusjonen om hva som er et verdig liv og hvilke mennesker vi ønsker i samfunnet, pågår fortsatt, blant annet på debattsidene her i avisa. Sterri har i ettertid moderert seg til at de med Downs syndrom «lever liv som i stor grad er begrenset». Men hovedpoenget står fast: Det er god grunn til å ta abort hvis fosteret ditt får påvist Downs syndrom.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også