Les alt for bare 10 kr!

En fotografs idé har åpnet for samtaler om sorg og savn

Med et foto av deg og den du savner, kan den vanskelige samtalen starte. Det erfarer fotografen Simon Bray som inviterer sørgende tilbake til stedet der bildet er tatt.

Publisert 08. may 2019

Det var et fotografi av ham og pappaen i hagen som satte ham på ideen. 

Den første Simon spurte om å være med, var moren. 

Hun valgte et bilde av de to som nyforlovede. Da et nytt foto var tatt av henne på samme sted, begynte hun å fortelle.

– Hun delte minner som ga svar på spørsmål jeg aldri hadde stilt. Nesten som ved å være på utsiden, fikk jeg en historie om hvordan forholdet var mellom mamma og pappa. Vi mistet samme person, men forskjellige forhold, forteller Simon.

Laget nettsted

Mammaen er den eneste han har invitert med i prosjektet. Siden har folk tatt kontakt med Simon gjennom nettstedet lovedandlostproject.co.uk. Der ligger fotografiene og intervjuene. Hver fortelling er unik – slik hver sorg er det.

– Å bla i familiebilder kan være både en hyggelig og en tøff ting å gjøre. Å treffe personene på det stedet der bildet ble tatt, har gitt sterke opplevelser. Der strømmer minnene og følelsene på.

Etter fotograferingen har de fortalt om dødsfallet, om savnet av den døde og hva det har gjort med dem. Det er en samtale Bray mener vi har få arenaer for. Nå har han hatt mange slike samtaler med fremmede som han knapt har hatt med sine nærmeste.

– Det har vært en fin og rensende prosess for mange. Målet er å dele historiene slik at andre kan finne styrke i dem, og den positive responsen tyder på at folk tar historiene til seg, sier han.

LES OGSÅ: «Ullevål sykehus», opplyste 1881. «Dødsulykke i tunnellen på Filipstad», skrev VG

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også