Les alt for bare 10 kr!

Sankta Diana - en helgen for vår tid

Eventyrprinsesse, martyr, mor, forlatt hustru, hore og madonna. Er prinsesse Diana en helgen for vår tid?

Publisert 02. august 2017

– Diana var folkets helgen, og det var vi, folket, som drepte henne, sier professor i religionshistorie. 

Om noen uker er det 20 år siden verdens mest kjente kvinne ble drept i en bilulykke i Paris.

– Diana var den uskyldige piken som ble sviktet av Charles. Vi hadde latt henne bli misbrukt, når alt hun ville var å redde oss fra AIDS og landminer, sier Dag Øistein Endsjø lakonisk i et forsøk på beskrive folkeopinionen etter prinsessens død.

– Hun feires som en martyr for den moderne verdens grådighet, men var ikke desto mindre en del av den samme kulturen. Hun var prinsesse Versace som skulle redde verden, fortsetter han, og viser til at Diana selv «levde et luksusliv og omga seg med kjendiser og massemillionærer».

– Hun dyrket sin status som offer i media, mens hun i realiteten var blant verdens mektigste kvinner. 

Evnen til å romme det motsetningsfulle – og det uavklarte forholdet mellom makt og avmakt – gjør at alle kan speile seg i henne, tror Endsjø.

– Jeg husker jeg leste et intervju med en lutfattig kvinne i Bangladesh som sa at «Diana var akkurat som henne.» Dianas død fikk en hel verden til å gå i seg selv, og førte til at millioner av mennesker pilegrimsvandret til London.

31. august er det 20 år siden bilulykken i Paris, og en hel verden lærte uttrykket «paparazzifotograf». Den påfølgende uken valfartet tre millioner mennesker til London for å legge ned blomster ved kongefamiliens residenser, og seriøse aviser diskuterte hvorvidt prinsessen burde kanoniseres. Samtidig ble «Candle in the Wind» verdens mest solgte singel siden Bing Crosbys «White Christmas» (1942).

Denne reportasjen publiseres på nytt i forbindelse med prinsefødselen i England.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også