Les alt for bare 10 kr!

Orgeltalenter møtes i Bodø

Å være ung organistspire kan fort bli ensomt. Bodø Internasjonale Orgelfestival bringer derfor morgendagens organister sammen for å lære av hverandre.

Publisert 29. april 2019

Det er hektisk nervøsitet før konserten i kirken i Bodø.

– Jo, jeg kjenner det i nervene nå! sier 17 år gamle Tove Kyvik fra Haugesund. Det har vært travle dager. De kom på torsdag, nå er det allerede lørdag, og den første framføringen skal snart skje. I morgen er det ny levering på gudstjenesten i domkirken. Nytt repertoar, nytt orgel – to ulike kirkeorgler på to dager.

Hun deltar i den årlige Bodø Internasjonale Orgelfestival (BIOF). Her får en gruppe på 11 norske og svenske ungdommer kyndig undervisning fra erfarne kantorer på millioninstrumentene i byens ulike kirker. Ungdommene kommer med ulik erfaring. Noen spiller fordi de liker det som hobby, mens andre vurderer å ha det som instrument på videregående skole. Og noen kunne tenke seg å ta det videre og senere bli organist eller kantor som yrke. Tove kunne tenke seg det.

Ikke et piano

Hun setter seg på krakken og rocker løs så hele forstadskirken i Bodø duver.

Kirkeorgelet får kjørt seg når hun jobber med en toccata av Egil Hovland. Det er tydelig at hun ikke er en nybegynner. Kantorene er begeistret og holder allerede døren åpen. Det hun spiller er langt forbi det som kreves for å komme inn på høyere utdanning i dette faget. Hun har en teknikk som tidvis er på linje med allerede uteksaminerte kandidater.

Tove har spilt kun i tre år. Og, det må sies: piano i ni år. Det er tangenter, tross alt.

– Så du er den som har spilt lengst av de på kurset?

Hun ler litt.

– Nei jeg har bare spilt i tre år.

– Ja men pianoet…

– Ja, nei altså pianoet og orgelet er ganske forskjellig fra hverandre. Det er mange som tror at hvis en kan spille piano så kan en spille orgel også. Men det er stor forskjell på å kunne spille, orgel er faktisk et blåseinstrument, opplyser Tove.

Selv om orgel og piano begge har tangenter, er orgelet et blåseinstrument og pianoet et perkusjonsinstrument. Lyden i orgelet produseres med luft når man slipper opp tangenten. I pianoet er det en hammer som slår på en streng, så man spiller på ulike måter og må bruke hendene ulikt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også