Les alt for bare 10 kr!

Denne røyken dreper 4.000 mennesker hvert år

Røyk fra hundretusenvis av kullovner har gjort verdens kaldeste hovedstad til ett av de mest forurensede stedene på kloden. Løsningen på forurensningen finnes langt utenfor Ulan Bator i Mongolia.

Publisert 27. april 2019

Tserendolgor Od savner ikke livet i storbyen. Hver vintermorgen våknet hun og familien i et kaldt filttelt i utkanten av Ulan Bator, Mongolias hovedstad. Frostrøyken fra munnen hennes dannet en liten hvit dampsky idet hun fant frem sekken med kull. Tserendolgor skuffet kull på støpejernsovnen i midten av teltet, og tente opp. Varmen fra ovnen bredte seg raskt i det runde teltet, mens røyken forsvant opp gjennom den smale skorsteinen og blandet seg med kullskyen fra tusenvis av andre skorsteiner.

Snart tok familien av seg både yttertøy og ullsokker og drakk te varmet på støpejernsovnens glødende kokeplate.

Fotgjengere i tåka

Men å varme seg med kull har en høy pris i Ulan Bator. Noen ganger er luften så tåket av giftig røyk at det er vanskelig å se om trafikklyset er grønt eller rødt når man går over fotgjengerfeltet. Svake stråler fra solen – det grå spøkelset som stiger opp klokken ni og dukker ned bak fjellene ved firetiden – lyser opp det forurensede landskapet.

– Jeg flyttet til Ulan Bator for å få et bedre liv. For å få en utdannelse og en jobb, sier Tserendolgor.

Den 40-årige kvinnen vokste opp i en liten landsby på Mongolias store gressletter.

– Men jeg ville ikke at mine barn skulle vokse opp i en by der det er helseskadelig å oppholde seg utendørs. Vi ble nødt til å reise vekk, sier hun.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også