Les alt for bare 10 kr!

– Demokratiet trues når vi tar det for gitt

Forfatteren bak Babylon Berlin er ikke ferdig før han har fortalt om Krystallnatten. Ved å skrive krimromaner fra mellomkrigstidens Berlin vil Volker Kutscher mane til årvåkenhet.

Publisert 25. april 2019

Det er den mest suksessrike tyske TV-serien noen sinne. I en blanding mellom historisk drama og thriller, trekker Babylon Berlin oss inn i mellomkrigstidens Tyskland, et Berlin i 1929. Nazistens maktovertakelse er bare fire korte år unna. Men akkurat der og da er Berlin mulighetens by. Det er byen som både den gang og i vår egen tid har friheten og feiringen som sitt varemerke.

Så hva skjedde?

– Hvordan kunne en demokratisk stat bli til diktaturet Det tredje rike? Det er spørsmålet som jeg aldri blir kvitt. Trass i alle svar som historikerne kan gi, så forblir det en rest. Det står fortsatt igjen et 'hvorfor?', sier Norgesaktuelle Volker Kutscher.
Han er forfatteren bak den kjente serien, og er et av de heteste navnene ved Tysk-norsk litteraturfestival som går av stabelen denne helgen i Oslo.


Ikke nostalgi

Vårt Land møter ham i Berlin, der Kutscher er på lanseringsturne for sin seneste roman i serien om kriminalinspektør Gereon Rath: Marlow utspiller seg sensommeren 1935. Riksdagspresident Hermann Göring er med, og Rath og hans kjære 'Charly' havner stadig i situasjoner der de presses til å bekjenne seg til nasjonalsosialismen.

Men rundt dem er festen stadig i gang. Som i dag. Mange forklarer suksessen til Kutscher med vår egen tids fascinasjon for Berlin og 'die Goldenen Zwanziger'. For Kutscher handler det om å si noe annet:

– Jeg kunne ikke tatt på meg et antrekk fra den tiden og festet, som på et karneval. Så hvorfor gjør andre det? Nostalgien er alltid en flukt tilbake til en tid, hvor man vet hvordan det har gått. Men de som levde på denne tiden visste ikke hva som var i vente, sier Kutscher.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også