Les alt for bare 10 kr!

Techgigantene gjør krav på deg

Smarttelefonen og skjermene stjeler tid og peprer med avbrytelser. Bent Meier 
Sørensen tror mennesket vil slå 
tilbake i kampen, som ikke bare står om tiden, men mennesket selv.

Publisert 25. april 2019

– Søren Kierkegaard sier at hvis man mister en arm, et ben, en hustru eller fem riksdaler, legger man tross alt merke til det. Men man kan miste seg selv uten å oppdage det, sier Bent Meier Sørensen, professor i organisasjonsfilosofi ved Copenhagen Business School.

Smarttelefonen, nettbrettet, strømmeseriene og dataskjermen har inntatt mange menneskers liv. Organisasjonsfilosofen har skrevet bok om hvordan skjermene ikke bare er nyttige, underholdende og avhengighetsskapende, men også gjør noe dyptgripende med mennesket. Det gjelder i alle fall hvis du ikke har et solid fotfeste i noe annet, et sted, en livsholdning, en sammenheng. Boken har han tilegnet sin kone og to barn: «I håpet om at skjermene blir en del av fremtiden, men ikke fremtiden selv».

Han regner det som vesentlig at tilværelsen er gitt deg som en form for sammenheng.

– Det ligger i bunnen av eksistensialismen å motta tilværelsen slik den nå viser seg, framfor hele tiden å ønske seg noe annet. Smarttelefonen kommer konstant inn og tilbyr deg noe annet.

Meier Sørensen lister opp:

– «Nå er du sammen med dine barn. Men jeg kan tilby deg New York Times». Eller: «Nå er du sammen med din mann på en restaurant, men jeg kan tilby deg at du kan ta bilder av maten og legge det ut på Instagram». Du blir hele tiden tilbudt noe som er viktigere enn der du er. På den måten forsvinner du, fra dine barn, din mann, det du har, fra ditt liv.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også