Les alt for bare 10 kr!

Bedehusfolket som snur ryggen til KrF

I Valdres har livslange KrF-medlemmer meldt seg ut etter vinterens veivalg. I Nord-Aurdal måtte 86 år gamle Ivar Aars stille selv for å sikre partiet liste til kommunevalget.

Publisert 24. april 2019

Ettermiddagssola skinner inn gjennom vinduene til misjonshuset i Hedalen i Valdres. En forklekledd Gunvor Heiene står på kjøkkenet og skjærer snitter. 

Som statssekretær i Jan P. Syses regjering og gjennom flere perioder for KrF i kommunestyret i Sør-Aurdal, har hun brukt mye tid på partiet.

Når KrFs landsmøte starter i fredag, er det med målinger som flere ganger har vist 2-tallet. I flere deler av landet har partiet slitt med å finne toppkandidater på listene. Noe av svaret er å finne i blant annet Valdres.

I vinter var det slutt for flere aktive medlemmer her. Den tidligere statssekretæren meldte seg ut. Den kontante forklaringa: Hun har fått nok av høyrepolitikk.

– Det er en risiko for at de forsvinner under sperregrensa. Men skal de være så høyrevridde kan det nesten være det samme, sier Heiene.

86-åring på topp

Noen mil lengre nord, på Leira like ved Fagernes, bor Ivar og Ingrid Aars. På veggene henger krusifikser og bilder av barnebarna side om side. Blikkfanget er et vitrineskap fylt med Ivars samling av gamle salmebøker og kirkelige memoarer.

Ivar (86) er en godt kjent mann i bygda. Han har tiår bak seg i kommunestyret, er pensjonert lærer, Valdresbane-entusiast og skriver lokalleksikon. Som 70-åring mottok han fortjenstmedaljen i gull. Slik gikk han inn i en høyverdig familietradisjon - slekta har nemlig mottatt tre fortjenstmedaljer i gull fra tre forskjellige konger: Faren Jonatan Aars fikk medaljen i 1956 fra Kong Haakon, tanta Anna i 1976 fra Kong Olav og Ivar selv fra Kong Harald i 2002.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også