Les alt for bare 10 kr!

‘Maleriet skal virke, men ikke gni inn noe du visste fra før’

Et verk som føles nær­værende og viktig, uten at det sier noe veldig spesifikt, er ­vellykket, mener festspill­kunstner Mari Slaattelid.

Publisert 23. april 2019

– Denne gangen hadde jeg en idé som har ­ligget der en stund, og som jeg skjønte at jeg kunne bruke. Dermed kom jeg fort i gang.

Festspillkunstner Mari Slaattelid tar imot oss i atelierer hun for tiden disponerer på ­Kunstnernes Hus. Her, i det som vanligvis er et pakkerom, ­legger hun siste hånd på bildene som skal vises frem i Bergen Kunsthall i slutten av mai. Det har gått slag i slag siden hun fikk oppdraget for snart ett år siden. Møtet vårt finner sted tidlig i april. Om en måned blir alt hentet og fraktet vestover.

– Jeg har egentlig mer enn nok, men selvsagt jobber man helt til siste stund.

– Slik at malingen nesten ikke er tørr før bildene kommer på veggen ...?

– Ja, eller det vil si – i dette tilfellet tørker det før jeg får snudd meg. Det meste er gjort i vannbasert maling.


Ingen båser

Mari Slaattelid regnes som en ­nestor innen norsk samtidskunst. Gjennom tre tiår har hun utforsket maleriets egenart og ­muligheter, gjerne på underlag som aluminium og pleksi­glass – eller ved å blande inn foto eller tekst. Det ­publikum nå får servert, skiller seg fra andre ting hun har gjort de siste årene. Såpass kan hun si.

Lent mot en av atelierets langvegger finnes et hint om hva som venter oss i Bergen: Et stort, ­abstrakt verk. Lysende, med komplementær­fargene rødt og grønt. Utført på lerret.

Umiskjennelig maleri, men ikke nødvendigvis mer eller mindre tradisjonelt enn andre arbeider, ifølge kunstneren.

– Jeg får noen ganger høre at jeg er en ­konseptuell maler. Da er koloritten ­gjerne nedtonet og bildene nøkterne, tenksomme og små. Andre ganger, om jeg går opp i format og bruker sterke farger, er det «ekspresjonistisk maleri». For meg er dette et kunstig skille. I all god kunst ligger det en brukbar idé til grunn.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også