Les alt for bare 10 kr!

På let etter oppstandelsen

Vi kan ikke vite hvordan oppstandelsen ser ut. Vi må tro på den eller ikke, mener kunstner Håkon Gullvåg, som har malt altertavlen i Seegård kirke. Der er den oppstandne Kristus' ansikt oppløst i lys.

Publisert 17. april 2019

– Som kunstner skal du vite hvordan det du skal avbilde ser ut. Det er ikke mulig med oppstandelsen. Ingen vet hvordan den ser ut. Enten så tror du på den, eller så gjør du det ikke, sier Håkon Gullvåg.

Påsken 1997 ferdigstilte kunstneren altertavlen i Seegård kirke. Ett bilde for hver av de åtte dagene i påskefortellingen, malt ferdig på de dagene hendelsene skal ha funnet sted ifølge evangeliene. Og til sist, den oppstandne Kristus, oppløst i lys.

Ordløshet

For påskedag, det er den tomme graven. Og graven er nettopp tom, uten kropp. De siste kapitlene i evangeliene handler om disiplenes spede forsøk på å forstå hva den tomme graven betyr. Og oppstandelsen har det vært lite uenighet om innad i kristenheten siden den gang. Påskemorgen er jo den kristne troens briste eller bære. 

I de nesten 2.000 årene som har gått siden den første påskemorgen har kristne forsøkt å fortelle om den tomme gravens glade budskap.

Mens kristne har undret seg over hvorfor en god Gud måtte la Jesus dø, er oppstandelsens hvorfor lettere å formidle: Den viser at livet vant over døden. Oppstandelsens hvordan, derimot, er vanskeligere å forstå.

For hvordan er det mulig at noen står opp fra de døde? Og hvordan er det i det hele tatt mulig å tro på en slik historie?

Kanskje blir man rett og slett nødt til å oppsøke oppstandelsesfortellingene der de befinner seg.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også