Les alt for bare 10 kr!

Slik ville Vårt Land dekt påskens dramatiske hendelser for snart 2000 år siden

Hvordan ville det egentlig sett ut dersom de dramatiske hendelsene i år 33 ble dekt i avisen? Her er måten Vårt Land ville dekt hendelsene.

Publisert 18. april 2019

I en reportasjeserie gjennom påsken følger Vårt Land påskens dramatiske hendelser. Oppgjøret på Tempelplassen, da Jesus ble forrådt i Getsemane, korsfestelsen og oppstandelsen. 

Slik ville vi gjort det om vi var der da dramatikken skjedde for snart 2000 år siden. Sakene ble først publisert i en påskeutgave i 2015, men blir nå publisert fortløpende gjennom påsken.

Under er én av sakene, om litteratur, men gå nedover for å komme til saker fra skjærtorsdag, langfredag, påskeaften og første påskedag.

Frihetslitteratur på lesetoppen

Bøker i år 33: Frihetslitteraturen topper mest-lest-listene denne påsken.

Enten du feirer påske hjemme eller borte, er én ting sikkert: Denne påsken er sjansen stor for at du kommer til å kaste deg over frihetslitteraturen.

– Litteratur om en etterkommer av kong David, som befrir Israel og jager ut romerne har vært lest i lang tid. Men i år har det virkelig tatt av. Alle vil ha det, sier bibliotekaren Aristarchus i Jerusalem.

– Hva kjennetegner helten i denne typen litteratur?

– Det er stort sett snakk om en «menneskesønn», helst en konge­ eller en prest, som forandrer denne jord tilbake til paradisiske tilstander. Helten er sendt av Gud. Det er forøvrig et trekk i noe av litteraturen at den også beskriver forventninger om en ødeleggelse av den eksisterende verden. Slik at vi befinner oss i en endetid hvor Guds venner samler seg nær Gud i et mystisk og evig liv.

– Har du noen lesetips?

– Det kommer litt an på hvem du er. Blant fariseere er Salomos Salmer populært. Her er helten en mektig kriger som slår dem som hersker med urett, og renser Jerusalem for hedninger. Blant essenerne sirkulerer noen verker som i stor grad beregnet på fattigfolk og asketer. De handler om at blinde skal få sine øyne åpnet, og at de nedbøyde skal reise seg. De beskriver også hvordan Gud selv griper inn, og grunnlegger et nytt tempel for Israels folk i de siste dager.

– Hva skal du lese selv i påsken?

– En god klassiker. De Tolv Patriarkers Testamente. Spesielt Levis Testamente gir superbe beskrivelser av en presteskikkelse som bringer fred og åpner portene til paradiset, sier Aristarchus.

ANNONSE
ANNONSE
Den ukjente mannen (i forgrunnen) sammen med sine følgesvenner. Sist søndag red han inn i Jerusalem på et esel. Senere skal han ha gått amok på Tempelplassen. Foto: Matteusevangeliet (1964)/Filmweb
Getsemane-hagen ved Oljeberget er vanligvis et svært fredelig sted. Foto: Wikipedia
ANNONSE
Rekordrask dom: Nasaretmannen, som går under navnet Jesus, ble henrettet på Golgata fredag, sammen med to andre forbrytere. Foto: Matteusevangeliet (1964)/Filmweb
Fredag avsa Pontius Pilatus (til høyre) dommen over Nasaret-mannen Jesus (til venstre). Deretter vasket han sine ­hender.
De to kvinnene som oppsøkte den tomme graven, traff en mann de først trodde var gartner. Bildet er ­rekonstruert etter en beskrivelse av hva kvinnene hevder å ha sett. Foto: Matteusevangeliet (1964)/Filmweb
Tomas får å kjenne på Jesus' naglemerker. For tre år siden fikk Tomas snudd ­livet på hodet. Siden den gang har han vært en av de omdiskuterte disiplene til Nasaret-mannen Jesus som ble arrestert, dømt og korsfestet i påsken.

Les også