Les alt for bare 10 kr!

Gledesrus

En dag i året skal de ultraortodokse ­jødene drikke alkohol til de ikke vet ­forskjell på det gode og det onde. I alle fall de unge mennene.

Publisert 06. april 2019

Musikken og sangen dundrer ut av svære høyttalere i bydelen Mea Shearim i Jerusalem. En bakgård er bygd om til en overbygd plass, delt av et provisorisk gjerde. En tynn duk henger over. Rett ved høyttalerne sitter prinsesser, små rabbinere,­ barn med løsskjegg, til og med saudi-arabiske sheiker og følger med. De karnevalskledde barna, flest jenter, ser gjennom duken som skiller dem fra det som skjer på den andre siden. Bak barna står mødrene tett i tett, alvorlige i blikket. De følger også med på der mennene er samlet. De er mange flere, og ikke stille. De er langt fra edru.

Slik skal det være her under feiringen av den jødiske festen Purim.

Vi er i sentrum for motstanden mot en sekulær regjering i Israel. De ultraortodokse som bor i Mea Shearim lever på siden av det israelske samfunnet. Her bor ultraortodokse jøder (også kalt haredim). De fleste er hasidiske jøder, en retning som oppsto i Øst-Europa på 1700-tallet.

Noen vil stemme i valget 9. april, men de fleste gjør det ikke. Det kommer an på hva rabbineren­ deres sier de skal gjøre.

Snurrer seg svimmel

På tribunene står og sjangler mennene.­ På et gulv midt på snurrer noen rundt seg selv til de faller om. De danser og synger, skråler og drikker rødvin fra flaska. En hiver seg over gelenderet og kaster opp vinen. Flere kommer til for å gi ham vann.

Alt blir snudd opp ned dette døgnet.

– En gang i året har du lov til å bli full. Reglene sier vi skal fest og drikke denne dagen. Det tar vi bokstavelig. Noen mistolker det selvsagt, for det åpner en dør. Men de skal ikke bli for påvirket, da har de misforstått poenget, sier rabbineren Shimon Hurwitz. Han og kona Rachel bor i Mea Shearim, en av de eldste jødiske bydelene i byen, fra 1874.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også