Les alt for bare 10 kr!

En ensom tro

Det skal ikke være enkelt å være troende, mener religionsfilosofen ­Safet Bektovic. Det var Søren Kierkegaard som ledet ham tilbake ­
til islam.

Publisert 07. april 2019

Det er 1992. Bosnia har erklært suverenitet fra Jugoslavia. Bosnisk-muslimske Safet Bektovic arbeider med sin doktorgrad om Søren Kierkegaard ved Universitetet i Sarajevo. I byens gater ser han statspolitiets maskerte menn reise barrikader. Så kommer de første meldingene om sammenstøt mellom serbere og bosniere en rekke steder i landet.

Bektovic flykter først til hjembyen i det serbiske­ grenseområdet mellom Serbia og Bosnia. Han ­håper at urolighetene bare er midlertidige, men håpet viser seg raskt å være feil. Etter noen uker flytter han sammen med konen til Danmark.

Noen år senere er Jugoslavia forsvunnet fra ­kartet. Men Bektovic finner et nytt holdepunkt: Møtet med den kristne filosofen og teologen Søren Kierkegaard ledet ham tilbake til islam.

– Kierkegaard sier at livet ikke er utvikling, men innvikling. Livet blir mer komplisert hvis du er åpen for å se utfordringene. Her er det et stort rom for Gud, men samtidig også et rom for deg som et ansvarlig individ, sier Safet Bektovic.

Et tapt land

Nesten tre tiår senere sitter Bektovic i kontorstolen sin på Det teologiske fakultet (TF). Det er knapt tre år siden religionsfilosofen ble ­ansatt som første­amanuensis i teologisk orienterte islamstudier – som første muslim i fast stilling ved TF. Bak det lette og muntre ytre, skjuler det seg et stort alvor.

– På enkelte områder har jeg fremdeles en nostalgi til Jugoslavia, sier Bektovic på flytende dansk.

«Broderskap og enhet» var det førende prinsipp i Den sosialistiske føderative republikk Jugoslavia, under den kommunistiske statsmannen Josip Broz Tito. At likhet var en verdi som ble fremsnakket i et land som bestod av bosniaker, serbere og kroater fordelt på den ortodokse kirke, den katolske kirke og islam, er kanskje ikke rart.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også