Les alt for bare 10 kr!

Så tett sammen som mulig

Begge foreldrene til Anna Fiske var naturfaglærere, men lærte henne ingenting om hvordan babyer ble til. Nå gir hun ut barnebok om temaet, og går rett på.

Publisert 04. april 2019

Vi kommer inn i atelieret til Anna Fiske, og det er fult av solgule kopper og asjetter, duppeditter, krimskrams og gamle leker: sprettballer med glitter i, samlet på glass. De siste dagene har Fiskes bok Hvordan lager man en baby? høstet ros av kritikerne.

– Den fylte tydeligvis et tomrom, sier Fiske, og serverer oss sterk kaffe fra Sverige.

Hun har merket det en stund, ettersom hun har besøkt skoler og bibliotek med andre bøker, at behovet var der. Barn trenger et verktøy for å snakke om og forstå hvordan vi blir til. En gang kom en jente til Fiske og sa: «Vet du hva, jeg skal bli storesøster!» Videre spurte hun: «Vet du hvordan babyen kommer ut? Enten går man på do, eller så blir den skåret ut av deg med kniv!»

– Da tenkte jeg at vi trenger noen andre forklaringer her, sier Fiske.

Bak forhenget

Når barn hører mange ord, får man kanskje egne bilder i hodet som ikke er riktige. Det var et utgangspunkt for Fiske når hun skulle lage en rikt illustrert bok om å lage barn.

Hun peker for oss på en illustrasjon i boka der et babyhode kommer ut av skjeden til en kvinne. Deretter ser vi videre på en illustrasjon av hvordan keisersnitt kan foregå. En kvinne har et forheng mellom overkroppen og magen, slik at hun ikke ligger og ser på at babyen opereres ut gjennom magen.

– Det er ikke akkurat sånn at doktoren står og skjærer i henne med en stor kniv, sier Fiske og lager en skjærelyd som høres urovekkende ut.

– Jeg er ikke sikker på hvordan et keisersnittinngrep ser ut, selv.

– Nei, det var ikke jeg heller, sier Fiske.

– Men det har jeg undersøkt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også