Les alt for bare 10 kr!

Vilt, vondt og vakkert

– Familievold finner du overalt, og mange land forbereder seg på krig igjen, sier Rosa Liksom. Den finske forfatterens nye roman er fortalt rett ut av krigen mellom hvit og rød, mellom nazist og kommunist, mellom kvinne og mann.

Publisert 28. mars 2019

«Den tiden jeg ble født var hatets tid. Tiden jeg ­vokste opp til kvinne var hatets og hevnens tid.»

Slik husker kvinnen det når hun ser tilbake på et liv i krig. Rosa Liksoms roman Överstinnan er den gamle kvinnens monolog. Pappaen i romanen kjemper på de hvites side i den finske borgerkrigen i 1918. Hatet vokste mot russere, jøder og «de røde». 

Hun har aner blant stolte samer og finsk bondeslekt på farssiden og finlandsvensk adel på morssiden. Hjemmet domineres av streng tro og oppdragelse. Da hennes kjære far dør, tar pappaens kollega, obersten, over kommandoen – både i Fortsettelseskrigen og i hjemmet. Når hun vokser til, forlover hun seg og blir siden gift med den 28 år eldre manneoksen. Ellevill elskov forkvakles til hat, forakt og blodige overgrep. Hun kan på sin side ikke annet enn å elske overgriperen.

– Når skjønte du at du måtte skrive boka Överstinnan?

– Jeg begynte å skrive romanen i 2011. Jeg jobbet på emnet i sju år. I de tre første årene leste jeg faktabøkene om europeisk historie. Jeg leste de fleste bøker om tysk og finsk historie fra 20. århundre, og smeltet dataene mine i hodet mitt og begynte å fortelle alt om det gjennom oberstinnen, svarer Liksom.

Meänkieli

Hun er ikke bare en av Finlands mestselgende forfattere; hun er også billedkunstner og blir omtalt som en av landets største og mest fargerike kulturpersonligheter. Hun er født og oppvokst i Övertorneå på den finske siden av Tornedalen nord i Finland. I loddesesongene på 1980-tallet jobbet hun på en fiskefabrikk i Båtsfjord. I tillegg har hun vært bosatt i Sovjetunionen, Frankrike og Danmark.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også