Les alt for bare 10 kr!

Vi tar liv

Mange hundre norske soldater har tatt liv i Afghanistan. De færreste av dem synes det har vært vanskelig.

Publisert 23. mars 2019

Det er natt i Afghanistan. Ronny Kristoffersen er alene på streifvakt. Sammen med laget sitt skal han beskytte en landsby mot et mulig Taliban-angrep.

Laget har etablert seg i skråning. Kristoffersen går mot en høyde som gir utsikt over landsbyen. Plutselig ser han tre personer som beveger seg mot ham, kanskje bare ti meter unna. Han roper «dresh», stopp på afghansk, men de kommer likevel nærmere. Så kommer kulene.

Ett av de første skuddene treffer Kristoffersen i skulderen. Liggende begynner han å skyte mot de tre skikkelsene. En av dem faller, de to andre forsvinner bort fra synsfeltet. Kulene hyler igjen rundt ham, men denne gangen kommer de fra en annen kant. Fem Taliban-soldater skyter mot ham fra omtrent åtti meter.

Han hylstrer pistolen, griper riflen og sikter mot laserpunktene som vises i nattoptikken.

– Jeg klarte å skyte på dem. Jeg så at jeg traff. Så måtte jeg trekke meg vekk. Jeg var skadet, og blødde mye.

Skuddene har vekket resten av Kristoffersens lag, som kommer ham til unnsetning og behandler skuddskaden i skulderen.

– Jeg trodde jeg kom til å dø. Men jeg fokuserte på arbeidsoppgavene mine for å øke sjansen til å overleve, forteller han.

Han er sikker på at i alle fall to av mennene døde som følge av skuddene han fyrte av.

– Jeg handlet på instinkt og drill. Det var meg eller dem. Det finnes ingen andreplass i krig, og jeg handlet i selvforsvar, sier Kristoffersen.

Da de norske soldatene begynte å vende hjemover for en del år siden, var det et spørsmål feltprest Gudmund Waaler gjerne ville stille dem: Hvordan føles det å ta livet av et annet menneske?

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også