Les alt for bare 10 kr!

Til ungdommen

Hva kan en mann i sekstiårene fortelle oss om dagens generasjon?

Publisert 21. mars 2019

Carsten Jensen ler og sier at det var hans datter som tvang ham til å se TV-serien «Skam».

– Hun sa at hvis jeg ikke hadde sett den så visste jeg ingenting.

Jensen er i Norge med sin siste bok, Mot stjernene, hvor han skriver om ungdommen og generasjonen som nå sitter med makta. Og han diskuterer «Skam».

– Det som slår meg i serien er foreldrenes fullkomne fravær. Det er nesten som de unge er de første mennesker på jorden. Foreldregenerasjonen er fullstendig ubrukelige som veiledere i livet – de har ingen erfaringer som de unge kan bruke til noe. Bortsett fra Sana, som lever i en annen kulturtradisjon. Og det er vel den eneste gangen vi ser en av de unge i samtale med foreldrene.

Sterk i gruppen

 – Det andre som slår meg er den enorme funksjonen gruppen spiller. Jeg kaller dem jeg-svake. Men sammen er de vi-sterke. Og det er noe av det positive og oppløftende ved serien.

Jensen sier det ville vært typisk om gruppen oppfordret til at alle skulle være like, som dem selv. Men her gjør gruppen det motsatte. De er inkluderende i stedet for ekskluderende.

– En av karakterene, Yusef, sier at det ikke handler om rett ­eller galt, om godt eller vondt. Det handler om at du ikke vil være alene. Og det kan du si er drivkraften til alle karakterene i serien: De vil ikke være alene. De blir alltid presset ut i ensomme situasjoner, og så blir det forløst når de snakker om det i gruppen.

Et liv med forandring

Når jeg treffer Carsten Jensen, smiler han ofte, er rolig og holder tråden i lange resonnement. Han har ­nettopp besøkt elever på Hartvig Nissen skole der «Skam» ble spilt inn. Der hadde de lest Mot stjernene.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også