Les alt for bare 10 kr!

– En god kriminell er en død kriminell

I Rio de Janeiro tar myndighetenes desperate kamp mot kriminaliteten rekordmange menneskeliv. – En absurd måte å bekjempe et problem politikerne har skapt, sier prest som jobber med ungdomskriminelle.

Publisert 17. mars 2019

Lucas Barbosa frykter for sitt liv.

Tenåringen satt bare i fengsel i noen måneder, for politiet kunne ikke kunne bevise at han var tilknyttet den lokale narkobanden. Men nå vet politiet hvem han er. Derfor kan han ikke komme tilbake til Rio de Janeiro.

– Jeg kjenner flere som er avhørt og løslatt av politiet, sier 18-åringen.

– De lever ikke lenger.

Ifølge de nyeste tallene, som er fra 2018, ble mer enn 5000 mennesker drept i staten Rio de Janeiro. Det er en økning på mer enn ti prosent fra året før.

Drapene fortsetter i samme omfang. I denne byen er lyden av skudd mellom fjellsidene en del av hverdagen.
De fleste som blir drept dør i sammenstøt mellom tungt bevæpnede narkobander. Men politiet står nå bak omtrent hvert femte drap, og et overveldende flertall av politiets ofre er svarte tenåringer og unge i tjueårene.

I 2018 drepte politiet 1444 personer i Rio de Janeiro, i løpet av årets første elleve måneder. Det tilsvarer et drap hver sjette time. Ikke siden 2007 har politiet i Rio drept så mange på så kort tid.  

Gatens fellesskap

Lucas Barbosa begynte med å overfalle turister og selge narkotika som 16-åring, like etter moren hans hadde omkommet som følge av sitt alkoholmisbruk. Han følte seg tiltrukket av gatens fellesskap. De skjøt med pistoler, de kjørte motorsykkel. De hadde makt.  

Det var først to år senere, da han ble arrestert, at familien forstod at han var med i en gjeng. For at han ikke skulle bli drept på gata, sendte sende familien ham bort. Nå gjemmer hans seg på en nedlagt gård, som drives som et barnehjem for foreldreløse og ungdomskriminelle.

Alle som bor her vokst opp i en av Rios favelaer, som er betegnelsen på slumbyene som vokser oppover kystbyens klippeskåninger.

Lucas Barbosa sier at han ikke er kriminell lenger. Nå vil han bli lærer, hvis drømmen om en profesjonell fotballkarriere skulle glippe. Men ledelsen på barnehjemmet er ikke i tvil: Hvis Lucas Barbosa, en svart ungdomskriminell, vender tilbake til favelaen, kommer han til å bli et offer for militærpolitiet.  

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også