Les alt for bare 10 kr!

Skipper Ådnøy

Hun tror på tyngden i folkekirkeskipet hun mønstrer på som ny biskop. Mange ville ha en annen. Anne Lise Ådnøy har hatt motbør før.

Publisert 16. mars 2019

Hun var 27 år og hadde bare et årsvikariat i Kristiansund bak seg, da det viste seg at hun var den eneste som hadde søkt om å bli sokneprest i Edøy ute på Smøla på Nordmøre. Kirkegjengerne der var «Søskenringen», bedehusfolk fra flere bygder. På søndagen gikk de i kirka. En kvinne som prest? Det ville de ikke ha, og menighetsrådene startet underskriftskampanje. Men ansettelsesmyndigheten lå et annet sted. Ådnøy ble ansatt, tok med mannen og to barn og flyttet ut i havgapet.

– Det må ha vært ganske ubehagelig?

– Jeg tenker ikke det.

Hun forteller om sin svigerfar som var domprost og ikke likte at kvinner var i prestetjeneste. Aller mest tenker hun på sin farfar som også var prest, og vinglet fram og tilbake i spørsmålet.

– Det hadde jo vært kjekt om han alltid heiet på meg, men samtidig viste det meg at de som er imot, er også gode mennesker. Det er greit å vite.

– Du tar det ikke personlig?

– Nei, de om det.

Folk flest

Inne i andre etasje i Statens hus i Stavanger henger reisebispekåpa i et tøynett utenpå en skapdør. Intervjuet blir avbrutt av spørsmål om bordplassering. Det er fredag 8. mars, og bare en ukes tid før Ådnøy skulle innvies som biskop i Stavanger. Dagen startet med 8. marsfrokost hos Stavanger næringsforening og Stavanger kommune. Senere blir det 8. marsgudstjeneste, men Ådnøy skal «bare preke».

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også