Les alt for bare 10 kr!

– Vi hadde trengt eit flørtekurs

Ella (16) blir ikkje sjarmert av gutar som slår jentene på rumpa. No tek elevane til orde for eit oppgjer med seksuell trakassering.

Publisert 16. mars 2019

– Ungdom slit med å vite kor grensa går, seier Ella Leirvik (16).

Metoo-rørsla syner at det er mange som ikkje veit korleis ein gentleman flørtar. Seksuell trakassering har blitt avslørt i den eine bransjen etter den andre. I opptakten til kvinnedagen vart det etterlyst eit oppgjer med seksuell trakassering også i skulegarden.

Vårt Land vitja ein ungdomsskule for å høyre med gutar og jenter kva som skjer for tida.

Grove ord

– Det er  ganske mykje sexprat blant ungdom i dag. Ord som fitte, hore, bitch, kuk og homo blir brukt så ofte at det har blitt ein vane, seier Christoffer.

Den lemfeldige bruken av desse omgrepa har fått halde på lenge. Det gjer det vanskeleg å seie ifrå.

– Vi høyrer desse orda så ofte at vi tek dei ikkje på alvor, seier Oda Kraft-Pettersen.

Christoffer innrømmer at ordbruken er ein del av sjargongen blant gutane.

– Det blir ein del sexprat i kompisgjengen. Venene mine kan eg kalle nesten kva som helst, for dei skjønar at eg berre tullar. Problemet kjem når ein brukar nedsetjande ord om nokon ein ikkje kjenner så godt. Vi burde nok slutte å bruke desse orda uansett kven vi snakkar med, seier Christoffer.

Sjølv om orda ikkje vekker oppsikt lenger, har Ella kjent på kva orda kan gjere med ein.

– Då eg vart kalla hore, byrja eg vurdere meg sjølv. Kva har eg gjort for å fortene dette? Kler eg meg for utfordrande? Så kom eg på at alle blir jo kalla hore for tida, og vi er ikkje horer. Det er berre ein useriøs måte å snakke på. Vi bør bli meir medvitne på språkbruken vår, seier Ella.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også