LES VÅRT LAND FOR ÉN KRONE UT JUNI

Vanekristen

Han har brukt mye av livet på forstå hva tro betyr for andre. Selv er Olaf Aagedal fornøyd med at troen har blitt en vane.

Publisert 12. may 2017

– Det er grunnleggende for mennesker å føle seg som del av noe. Sånn sett er vi som har en religiøs tro heldige, sier Olav Aagedal.

Han er religionssosiolog, også når han snakker om seg selv. I en gammel lenestol sitter han helt stille og tar han seg god tid, veier sine ord og tar de nødvendige forbehold.

– Så kan en spørre om tro kan reduseres til sosiologi, eller om det dreier seg om noe sterkt personlig. For min egen del opplever jeg at historien om Jesus er noe helt spesielt som har blitt bestemmende for livet mitt, og som jeg aldri vil klare eller ønske å distansere meg fra.

Bondestudent

Sammen med kona Trude og deres sønn, bor han klint inn mellom næringslivsledere og forretningsadvokater, tvers over gata for Uranienborg kirke. I den ene stuen står en støpejernsovn, i den andre står en kakkelovn. Akademikerne er igjen her på Briskeby i Oslo, kjøpte leilighetene sine for lenge siden.
Olaf Aagedal kom til Oslo og til sosiologien i 1966. I begynnelsen kunne han kjenne seg som en av karakterene i Arne Garborgs Bondestudentar – litt treig sammenlignet med «de kjappe» byfolka. Men så skjedde det noe. Selv kaller han det ei dreining i kulturen før EF-avstemmingen i 1972, med en oppvurdering av den norske periferien. Hans utkantbakgrunn, dialekt og røtter på Vestlandet kunne da oppleves som en ressurs. Han hadde en erfaring som de som var oppvokst i Oslo og Bærum manglet.
– Det var ei tid hvor det skjedde sterke politiseringer av universitetet, og jeg ble del av denne politiske vekkelsen. Men så tok den ekstreme retninger jeg ikke kunne være med på, som ml-bevegelsens syn på religion som folkets opium, og synet på marxismen som en overordnet ideologi som ga svar på alt.

Olaf Aagedal

70 år. Oppvokst på Vereide i Nordfjord, hvor faren var folkehøyskolerektor.

Gift. Har tre barn, ett av dem fra et tidligere ekteskap.

Kultursosiolog og forsker ved forskningsstiftelsen Kirkeforskning (KIFO).

Har gitt ut en rekke bøker og artikler om det lavkirkelige landskapet i Norge, og om offentlige hendelser som nasjonaldager, festivaler, jubileer og minnemarkeringer.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Les Vårt Land digitalt frem til 30. juni for kun én krone*.

Én krone ut juni

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også