Les alt for bare 10 kr!

De har ikke stemmerett. De vil endre verden.

Det handler om hva slags menneske man har lyst til å være. Slik forklarer Penelope Lea (14) og Gina Gylver (17) hvorfor de kjemper alt de kan for klimaet.

Publisert 10. mars 2019

Begge var åtte år gamle da de skjønte at menneskene forsøpler naturen i en skremmende skala.

Uavhengig av hverandre bestemte de seg for å gjøre noe.

– Når man ser at alt det man er glad i holder på å bli ødelagt, så må man kjempe for det. Det vil i alle fall jeg. Det handler om hva slags menneske jeg vil være, sier Penelope Lea.

Tirsdag denne uken møtte hun deler av den nye regjeringen. Som medlem av Barnas­ Klimapanel representerer hun barna i Norge og deres meninger. Det har 14-åringen gjort så høyt og tydelig at hun i desember ble historiens yngste mottaker av Frivillighetsprisen.

Ikke raddiser

«Engasjer dere. Bry dere. Meld dere inn i en organisasjon. Delta i debatten. Bruk stemmeretten».

Dette var oppfordringen til de unge fra daværende statsminister Jens Stoltenberg da han talte til folkehavet på Rådhusplassen­ etter 22. juli-massakren i 2011.

Åtte år er gått. Har ungdommen hørt på Stoltenberg? 

Etter at valgdeltakelsen blant de unge har falt jevnt de siste 60 årene, ser den nå ut til å ha stabilisert seg. Men de yngste velgere stemmer ikke lenger mer radikalt enn foreldrene sine.
Ungdataundersøkelsene fra Nova og Oslo­Met har de siste 10–15 årene vist at norsk ungdom blir stadig mer veltilpassede­ og skikkelige.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også