Les alt for bare 10 kr!

Den største talerstolen

I 88 år har NRKs morgenandakt gledet og frustrert hundretusener av nordmenn. Andaktene holder ryktet om Jesus levende i offentligheten, tror sokneprest Nils Terje Andersen.

Publisert 02. mars 2019

Ida Marie Gilbert prøver å puste med magen. Hun står i et lite, lydtett bøttekott langt inne i et avsidesliggende kontor i NRKs radioseksjon. Døren mot radioteknikernes kontrollrom er lukket, lyden dempet.
Interiøret, som på midten av forrige århundre var en arkitektonisk sensasjon, ser egentlig bare loslitt ut i februarlyset. Vegg til vegg-teppene og batikk-gardinene er verdige et gjennomsnittlig norsk klasserom fra 1990-tallet.
Dette er femte gang Gilbert skal lese inn radioandakt hos allmennkringkasteren. Om noen uker skal stemmen hennes høres av 300.000 mennesker mens de lager kaffe, pusser tennene, sitter i bilen på vei til jobb, eller løper på tredemøllen på treningssenteret.
Gilbert skal snakke om Jesus, om hvem han er for henne.
– Jeg er så redd for at det skal virke som at jeg tror jeg har patent på Jesus. Og for å virke sånn salig og majestetisk, sier hun til NRK-produsent Hanne Næss Tremoen, som manøvrer alt som skjer i studio fra NRKs kontor i Trøndelag.
– Det er helt greit det, Ida. Alle kan ha snakke om sin opplevelse av Jesus. Ingen eier ham, sier hun.

Morgenandakten har blitt sendt i NRK siden 9. mars 1931. Da var det biskop Bernt Støylen som talte. Andakten blir sendt hele tre ganger på NRK i ukedagene. Klokken 05.33, klokken 07.20 og klokken 08.20 på distriktssendingene.
Morgenandaktene, som av en forsker har blitt kalt «kirkens største talerstol», har variert lite i formen. Det er snakk om en treminutters snutt av en andakt fulgt av Fader vår og velsignelsen. Hvorfor hører 300.000 nordmenn på dette programmet i tidlige morgenstunder? Og hvilket bilde av Jesus får de presentert?

Det siste spørsmålet er problemstillingen i Nils Terje Andersens nylig ferdigstilte Olavstipend-rapport. Andersen, som er sokneprest i Vågsbygd menighet i Kristiansand, er likevel ikke først og fremst opptatt av andaktenes teologi. Like viktig er måten lytterne responderer på, hva andaktene fremkaller i dem.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også