Les alt for bare 10 kr!

Hjernemysteriet

Lar du venstre hjernehalvdel styre blikket, mister du synet for relasjonene dine, helheten og Gud. Da får du Vesten av i dag, hevder hjerneforskeren og psykiateren Iain McGilchrist.

Publisert 28. februar 2019

Skrent for skrent, sving for sving bukter den spinkle veien seg mot dalbunnen, ytterst i det forrevne havgapet på øya Skye. Landskapet er goldt, myrlendt og tynt bebodd; først fratok det oss mobildekningen, så GPS-signalene, og åpner seg nå bare langsomt og motstrebende i nedstigningen mot Talisker Bay. Her, på et skotsk herresete fra 1700-tallet, tenker og skriver og bor den verdenskjente hjerneforskeren og psykiateren Iain McGilchrist.

Dalen er et teppe av grønt mellom to furete, sivgule fjellrygger. Om man, som jeg, har vært forsunket i McGilchrists bok, er det ikke vanskelig å forestille seg fjellene som hver sin knudrete hjernehalvdel, og at det nå er i kløften mellom dem vi er i ferd med å ta oss ned. Ned i paradokset, ned i det som har oppslukt forskeren og filosofen i 30 år: Hvorfor i all verden har evolusjonen kløyvd menneskehjernen i to? Når én samlet klump antakelig ville gitt oss et atskillig kraftigere og mer intelligent organ? Og hvorfor, som han påviser i boken, er de to så radikalt forskjellige? I sin kjemi, i sine informasjonsbaner, i måten de ser verden på? Hvorfor holder de hverandre i sjakk?

Og sist, men ikke minst: Hva sier det umake paret om menneskenaturen? Og hvordan den i sin tur former sivilisasjonen?

Fordreid kart

I sitt boklige panorama, The Master and His Emissary fra 2009, begynner McGilchrist med å feie unna de pop-psykologiske sjablongene om hjernen fra 1970- og -80-tallet. De som kjekt plasserte logikken, språket og «det mannlige» i venstre hjernehalvdel, og følelser, intuisjon og annet «kvinnelig» i den høyre.  Vitenskapen til venstre, altså, som den dominante og mest intelligente. Til høyre, kunsten, som et tafatt, men fargerikt vedheng. Det er et grovt misvisende kart, påpeker McGilchrist, og det i en grad som har skremt seriøse forskere fra feltet i lange tider.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også