Les alt for bare 10 kr!

Jakten på gjenopprettelsen

David Wikstøl har spurt seg selv: Hva er egentlig poenget er med å være kristen? Han oppdaget de ortodokses syn på frelse, som var noe mye større enn han hadde hørt før. Men skal han konvertere?

Publisert 23. februar 2019

«Min tro er at det i den kristne kirkes mørklagte historie finnes umistelige rikdommer som venter på hvert menneske. Bare vi graver dypt nok. Da kan det vise seg at de svar vi desperat søker, er å finne i gamle svar som vi altfor fort avfeide». (Peter Halldorf, 1993)

På utsiden ser Vår frelsers kirke ut som et vanlig kapell der den ligger på kanten av Vår frelsers gravlund midt i Oslo. Men på innsiden av de grønne, buede dørene åpner det seg en annen virkelighet. Varmen og strålene fra et hav av levende lys slår imot en. Ikoner skimrer i gull, og stille mumling lyder fra mennesker som tenner lys og ber. Klokka er straks 19. Kveldsbønnen vesper er over her i Hellige Olga menighet, og i salen ved siden av sitter nå et ti-femtentalls mennesker rundt langbordet. Straks dukker den ortodokse presten fader Kliment opp i sin svarte drakt, og undervisningen for de som går til trosopplæring og andre interesserte er i gang.

En av dem som sitter ved bordet, er David Wikstøl. Han er 27 år, lege og har gått i pinsemenigheten United fram til for et halvt år siden. Han vokste opp i Misjonsforbundet og var i ungdomsårene med i en mer karismatisk menighet i hjembyen Tønsberg. Etter hvert har spørsmålet vaket der:

– Hva betyr det å være kristen, hvis det ikke får noe å si for livet? Hva skjer etter at du har sagt at du er kristen?

Virkeliggjort

Inne i sidesalen har fader Kliment rigget til projektor og illustrerer undervisningen med kunstverk og ikoner.

– Nattverdfellesskapet er sentrum for den kristne fellessamlingen. Alt annet er sekundært, sier han.

Fader Kliment forklarer at de ortodokse har et noe annet syn på hva som skjer med brødet og vinen enn «vestkirken». Mens katolsk teologi går ut på at brødet og vinen transformeres til å bli Jesu blod og legeme, er dette for ortodokse ikke nødvendigvis gangbart.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også