Les alt for bare 10 kr!

Møte med bjørn og styggen sjøl

Tippoldefar felte mer enn 30 bjørner, forteller forfatteren Mikael Niemi og synger bjørnejoiken hans.

Publisert 20. februar 2019

Romanen Populærmusikk fra Vittula gjorde svenske Mikael Niemi til en elsket historieberetter i mange land. Den gjorde ham også rik nok til å kjøpe tilbake slektens skog.

– Min slekt er fattig, og skogen ble solgt vekk. At jeg kunne kjøpe den tilbake var den fineste gaven jeg kunne gi min far. Han var slektens skogsmenneske og ble så lykkelig da vi igjen var eiere. Vi var på en auksjon og far satt der svett og spent. Han hadde også bygd ei jakthytte i skogen. Den mistet han jo også da skogen måtte selges. Nå, takket være litteraturen, fikk han den tilbake. Han hadde også arbeidet i skogen uten å eie den, forteller Niemi.

I den nye romanen Koke Bjørn er skogen en hovedperson sammen med Prosten og hans følgesvenn og lærling Jussi. Sistnevnte forteller: «Der jeg før bare hadde sett trær, gress og mose, møtte jeg nå en tusenfoldig rikdom.» Prosten åpner ikke bare bare ordets og lesningens gåte: «Etter mange vandringer med prosten lærte jeg å se på en ny måte.»

Bjørnejegeren

Nå er det Niemi som rydder skogen både i hjemtraktene og i Ingemar Stenmarks Tärnaby i Västerbotten der Niemi-familien har hytte og mer skog. Det var her på Ryfjället at tippoldefaren Abraham Tällström jaget bjørn for et århundre siden. Niemi forteller om fonografrullene i visearkivet i Uppsala som ble spilt inn i 1913. På Spotify kan du høre vuollene som tippoldefaren sang til sine foreldre. Vuolle er det sørsamiske ordet for joik. På magisk vis når røsten oss gjennom generasjoner og århundre.

Niemi er en forteller, og for å bli det har han vært en lytter. I dag blir de fleste forfattere av å lese, tror han, og tenker at han nok har mer til felles med generasjonen før ham. Fra Sveriges nordligste del har vi fått Sara Lidman, Torgny Lindgren, Per Olov Enquist og for å ta med en moderne krimforfatter, Åsa Larsson. Og tre av dem har, som Mikael Niemi, skrevet om predikanter.

Mors smykke

På jakkeslaget har han en sølvlaks. Når han skifter til bytøy for å dra på bokturné, er laksen på plass. Mens han skrev på romanen Koke bjørn om prosten og vekkelsespredikanten Lars Levi Læstadius, døde hans foreldre med kort mellomrom. I oppryddingen av morens bokhylle fant han en lang rekke bøker om Læstadius. Hennes lokalhistoriske interesse var også rettet mot Norrbottens mest kjente person, han som har fått statue i hjembygda.

– Laksen var min mors smykke. Hun var så fascinert av Læstadius, men døde før boka var ferdig. På denne måten får hun likevel være med.

I to år nå har han tent lys på sine foreldres grav. De er gravlagt i nærheten av Lars Levi og Brita Kajsas gravsted.

– Etter at jeg har tent lys for mine foreldre, går jeg bort til Læstadius' grav og tenner lys der også. Jeg er den eneste som har gjort det – og så passer jeg på å takke for inspirasjonen til boka, forteller Niemi.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også