Logg inn

Europas siste stas-kirke

– Vi kommer i hvert fall ikke til å gjøre det dere har gjort i ­Norge, sier den danske kirke-
ministeren, Mette Bock, til Vårt Land.

Danske politikere snakker oftere enn før om et mulig skille mellom staten og Folkekirken i Danmark, men det er fremtidsmusikk. For dette er på mange måter Europas siste gjenlevende statskirke, med en rekke oppsiktsvekkende trekk:

Dronningen og kirkeministeren har det siste ordet, kirken og presteskapet er en del av det statlige embetsverket, og Folketinget er i realiteten Folkekirkens ­øverste organ; som synode (kirkemøte).

I regjeringserklæringen for dagens borgerlige regjering slås det fast at Danmark er et kristent land.

Folkekirken har heller ikke noe nasjonalt lederorgan, verken kirkemøte eller kirkeråd. Folkekirken er karakterisert som «et velorganisert anarki», der ­ingen – heller ikke biskopene – kan uttale seg autoritativt på kirkens vegne, men bare på egne vegne. Inntil for få år siden ble biskopenes fellesmøter omtalt som ­«teselskaper» der det ikke ble ført protokoll. Ved menighetsrådsvalget i fjor høst, var det reell avstemning i bare tre prosent av soknene.

De danske kirkene er Nord-Europas peneste og best vedlikeholdte, men gudstjenestedeltakelsen er lavest og sekulariseringen har gått lengst her. Stadig færre sier at de tror på Gud og Jesus, men tre av fire tror på Folkekirken i den grad at de betaler kirkeskatt på omlag 0,8 prosent av inntekten. Selv om det fremgår av skatteseddelen hvor mange tusen kroner de kan spare ved å melde seg ut – gjør de færreste det.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også