Logg inn

Et tveegget tabu

Vi må snakke mer åpent om selvmord som samfunnsproblem. Likevel advarer eksperter mot å gå så langt som i Netflix-serien 13 Reasons Why.

I 1774 kommer Goethes roman Den unge Werthers lidelser ut i Tyskland. I boka tar den unge Werther sitt eget liv, fordi han er ulykkelig forelsket i en kvinne han ikke kan få.

Utgivelsen skal ha ført til en strøm av selvmord over hele Europa, der flere av de døde var kledd på samme måte som Werther, brukte den samme selvmordsmetoden eller de ble funnet sammen med et eksemplar av boka. Romanen ble derfor forbudt i mange europeiske land.

Dette har senere blitt kjent som Werther-effekten – et av de første bevisene på at selvmord kan smitte.

Realistisk

I den ferske Netflix-serien 13 Reasons Why følger vi livet til Hannah Baker. Hun har tatt sitt eget liv, og den populære ungdomsserien gjenforteller hennes historie, ved hjelp av tretten kassetter hun har spilt inn til personene som direkte eller indirekte har medvirket til at hun bestemte seg for å ta livet sitt.

Etter at flere av pasientene hans ville snakke om 13 Reasons Why, bestemte Eivind Normann-Eide seg for å se serien. Han er psykologspesialist og har skrevet boka Skjønnlitterære selvmord. Normann-Eide mener Netflix-serien har en realistisk framstilling av hva som kjennetegner unge som tar livet sitt.

– Unge under 16 år viser færre av risikofaktorene vi vanligvis ser blant folk med selvmordstanker, blant annet mindre åpenbar psykisk sykdom. I stedet blir selvmordet ofte en umiddelbar løsning på et stort problem, for eksempel en konfliktsituasjon med noen i omgivelsene, sier Normann-Eide.

Samtidig understreker han at ingen selvmord er like og at selvmord er veldig vanskelig å forutse. Han er også kritisk til at serien bruker Hannahs selvmord som en hendelse som skal hjelpe andre til å bli bedre mennesker i ettertid.

– At et selvmord skal virke opplysende på hvordan vi oppfører oss mot hverandre, blir et romantiserende budskap, sier Normann-Eide.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også