Les alt for bare 10 kr!

Hundre år med harde ord

Fosterdrap, tvangsføding, mørkemenn og strikkepinner. Er det egentlig rom for nyanser i abortdebatten?

Publisert 16. februar 2019

Denne saken ble først publisert i februar 2019. Vi henter den fram igjen i forbindelse med kvinnedagen 2020, der abortloven er hovedparole. 


– Vi gruer oss litt til å snakke om dette.

Til nå har ikke Stine Kiil Saga og Annette Dreyer sagt noe. Nå sitter de på en kafé på Sagene i Oslo, og er usikre på om de er klare for å stikke handa ned i vepsebolet. Og for ordens skyld: Det er vi som har spurt, ikke de som har meldt seg frivillig.

– Jeg skulle ønske debatten ikke var så polarisert, men jeg skjønner også at det blir sånn. Når en konflikt eskalerer, må man bare kjøre på, sier Saga, som er prest i Haslum menighet i Bærum.

Harde fronter

Dette er ikke historien om den høsten KrF skulle velge side i politikken og kasta abortloven inn i potten. Det er et forsøk på å forstå hva som skjedde etterpå.

For var det noe reservasjonsdebatten i 2014 lærte oss, så var det at det er lite som antenner like fort som abortspørsmålet. Det året hadde 8. mars-toget en oppslutning vi ikke har sett siden 70-tallet.

I år er «forsvar selvbestemt abort» igjen hovedparole på kvinnedagen, og kvinnebevegelsen varsler kamp mot regjeringas angrep på kvinners rettigheter.

Diskusjonen rundt tilgangen til selektiv abort av friske fostre, såkalt tvillingabort, og paragraf 2c i abortloven, fikk kvinnebevegelsen til å mobilisere allerede i høst. I november var det demonstrasjoner i 33 norske byer, med slagord som «Aldri mer strikkepinner», «Nei til tvangsføding» og «Erna og KrF ut av livmoren». Da KrF gikk inn i regjering i januar, kledde 30 kvinner seg i kostymer fra den dystopiske tv-serien Handmaid's Tale. De mente at «kristenkonservative krefter i KrF» minner om seriens Gilead, et samfunn der kvinner er gjort om til fødemaskiner for myndighetene.

«Farvel feminisme» skrev Sofie Braut på kommentarplass her i avisa etter aksjonen. Årsaken var «at feminismen ikkje toler ein open, etisk og ­filosofisk samtale knytt til abort».

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også