Les alt for bare 10 kr!

Venezuelas forlatte barn

Den økonomiske og politiske krisen i Venezuela tvinger flere og flere foreldre til å kvitte seg med barna sine. De som havner på barnehjem vet ikke selv at de er blant de heldige.

Publisert 09. februar 2019

I barnehjemmet Bambi, i en rad av flere titalls senger med fredfullt sovende småbarn, ligger en jente med flekkete klær. Hun heter Maria, og moren hennes banket på døren til Bambi da hun var bare et døgn gammel.

Den unge moren holdt fram sitt nyfødte barn foran personalet, og sa:

«Jeg har ikke råd til å forsørge et barn. Og jeg vil ikke se min datter arbeide som barn, slik som jeg selv måtte. Vær så snill å finn en adoptivfamilie.»

På barnehjemmet Bambi i Caracas har sovesalene blitt mye trangere de seneste årene. Ifølge personalet er flere av barna som kommer syke og underernærte.

De er del av en venezuelansk generasjon som er tvunget til å vokse opp i den økonomiske krisen som har strammet grepet om landet siden 2013. Mangelen på råvarer og en eksploderende inflasjon gjør at stadig flere foreldre tvinges til å gi fra seg barna sine.

Det finnes ingen offisiell statistikk over hvor mange mindreårige som av økonomiske årsaker blir forlatt av foreldrene sine. Men personalet på Bambi og Fundana, de to største barnehjemmene i Venezuelas hovedstad Caracas, forteller at de fleste barna som har kommet til dem de seneste årene, kommer fordi foreldrene ser at barna er i ferd med å bli alvorlig underernært.

Maria Alejandra Zambrano er en av omtrent hundre ansatte på barnehjemmet Fundana. Hun forteller at de siden 2017 har sett en klar økning i antall foreldre som gir fra seg barna på eget initiativ.

– Før tok vi mest imot barn fra organisasjoner. Barn som hadde blitt hentet ut som følge av vold, overgrep eller omsorgssvikt. Nå kommer i stedet foreldrene frivillig og forlater sin sønn eller datter, for at de ikke skal sulte, sier hun.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også