Les alt for bare 10 kr!

Når humanismen forliser

Kannibalismen er ikke det mest grufulle i den sanne historien om Medusas flåte.

Publisert 07. februar 2019

Under tunge skyer driver en isønderreven farkost. Plankene trekkes fra hverandre mens bølgene skyller over flåten. Over bleke livløse kropper, over de som fortsatt er i live. Men langt, langt borte, i horisonten, skimtes et skip. Redningen. De som fortsatt har krefter, klatrer opp på hverandre, river skjorten av seg, vifter alt de bare makter.

– Aldri før hadde jeg hørt historien bak maleriet til Géricault. Men i det øyeblikket jeg fikk høre den, så visste jeg det. Det var som med en forelskelse. Man vet ikke hvorfor, men man ser denne personen, også bare vet man det... Slik var det. Jeg måtte skrive om det, sier Franz Stefan Griebl.

Fra virkeligheten

Østerrikeren er bedre kjent under kunstnernavnet Franzobel. Forrige uke besøkte han Oslo i forbindelse med at hans prisbelønte roman Medusas Flåte er oversatt til norsk. Den kretser rundt en grufull historie fra virkeligheten, en som utspilte seg i juni og juli i 1816: Fregatten Medusa var på vei mellom Rochefort i Frankrike og Saint Louis i Senegal, men utenfor kysten av Vest-Afrika går det forferdelig galt. Skipet støter på en sandbank. Det er for få livbåter, og 147 mennesker plasseres på en flåte. Når tauene som binder flåten til de andre livbåtene kappes av, er tragedien et faktum. I dagesvis driver flåten rundt på havet. Når den til slutt blir oppdaget, er bare femten mann tilbake.

Fortellingene om hvordan det kunne ende slik, og hvilke horrible ting som hadde utspilt seg, er for sterk kost for offentligheten. Men gjennom maleriet til en ung fransk kunster, Théodore Géricault, overlever den. I dag henger maleriet i Louvre, som et ikon, et høytepunkt fra den franske romantikken. Og Medusas flåte starter midt i dette maleriet. Skjønt, ikke sett fra flåten, men fra skipet i horisonten:

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også