Les alt for bare 10 kr!

Et lite stykke kostholdsdebatt

Kua er blitt et midtpunkt i kampen for en bærekraftig fremtid. Leif Ove Sørby mener kyrne hans har fått et ufortjent dårlig rykte i klimadebatten. – Du blir litt trykt ned i søla, sier storfebonden.

Publisert 08. februar 2019

Prøvende, storøyd og litt stiv i beina. Den vesle stuten er bare noen timer gammel, og ser ut som den akkurat har gjennomgått det sjokket det jo faktisk er å bli født inn den store, vide verden. Den har fått den viktige, første råmelken og hvilt seg inne i «barselbingen». Nå er tiden kommet for å flytte inn i egen kalvebinge.

Forsiktige loser Leif Ove Sørby gårdens siste tilfang bort fra moren. Hun strekker hals og rauter etter ungen. Men melken er bondens levebrød, og snart fortsetter livet som melkeku igjen.

Døgnet rundt 

 – Kua kalvet tidlig på morgenen i dag, og da tar fjøsstellet litt lenger tid.
Halvannen time før «kalveflyttingen» ankommer vi kjøkkenet til storfebonden på Vestfossen i Øvre Eiker. 

Klokka er halv elleve, og Leif Ove Sørby har holdt på i fjøset i mange timer alt. Fôr skal blandes, møkk skal måkes, klover slipes og kalver mates – og noen ganger hjelpes til verden. I snitt fødes det to kalver i uka på gården.

– De fleste går det fint med, men det er noen jeg vet bør følges ekstra opp. Er kua kalvesyk om kvelden, sitter jeg oppe og slumrer.

I 1989, da Sørby overtok, var det ingen melkeproduksjon her. Siden har han bygget seg opp og utvidet fra ett til to fjøs på den gamle familieeiendommen. Levebrødet har nærmest gitt seg selv: Sørby har vokst opp med kyr.

– Jeg har alltid vært interessert i kyr og å få dem til å trives og yte bra. Jeg tror jeg har kommet et stykke på vei.

I dag har Sørby 60 melkekyr og 30 kjøttfekyr på gården sin, i tillegg til ungdyr og kalver. Det gir 470.000 liter melk og 17–18.000 kilo kjøtt i året.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også