Les alt for bare 10 kr!

En Gud for sammenbruddet

Man kan ikke snakke om det ondes problem uten Mozart. Han har hørt skaperverkets harmoni, der også de mørke sidene hører til, mente Karl Barth.

Publisert 04. februar 2019

Det henger ikke noe kors over dørkarmene i Bruderholzallée 26.

I en slitt murvilla, på en sveitsisk høyde over Rhinen, bodde en mann som ofte pekes på som forrige århundres viktigste teolog: Karl Barth. Han var en kirkelig lederskikkelse i motstanden mot nazismen. Han gjorde også opprør mot den liberale teologien, og staket ut ny kurs for hva som ble lært ved universiteter i kirker over hele Europa.

Og over dørene: Portretter av Mozart. Små ekko av toner som en gang klang i disse rommene. Barth spilte dem over grammafonen, eller sang selv. Om morgenen når han skulle til å arbeide. Eller når det led mot kveld, når han hadde lagt ned pennen og var ferdig med å tenke.

Uforståelig

Mannen som elsket Mozart feires i år med et internasjonalt jubileum. En hundreårsdag med en helt grusom krig som bakteppe. Første verdenskrig kostet millioner av menneskeliv. Den ble et enormt nederlag for troen på mennesket og fremskrittet. For hvordan var galskapen mulig?
– Vi ser det både i kunsten og litteraturen: Krigen var et åndshistorisk brudd. Et som førte til at man begynte å stille radikale spørsmål ved alle vedtatte sannheter, ved alt som før var ansett som forståelig. Det var dette Barth gjorde for teologiens del, sier Peter Zocher.

Han leder forskningsinstituttet Karl Barth-Archiv ved universitetet i Basel, og åpner dørene til Barths gamle hjem, murvillaen i dette hjørnet av Sveits, på grensen til Tyskland og Frankrike.

I det gamle arbeidsværelset står det meste slik det var da eieren fortsatt levde. Tunge lenestoler. Lamper med svakt, gult lys. Og alle bøkene. En av ryggene skjuler teksten som satte Barth på kartet for 100 år siden: En kommentar til Romerbrevet. Boken er så uendelig mye mer. Den er et tidsbilde. Et frontalangrep på måten man den gang snakket om Gud på – ved universitetene og i kirkene.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også