Les alt for bare 10 kr!

Alltid tilgivelse

– Jesus kan bare være relevant for oss hvis han er svart. Så må vi 
leve med at kirken har vært en del av undertrykkelsen av afrikanere 
i ­århundrer, sier biskop John Yambasu.

Publisert 03. februar 2019

– Den afrikanske kirken har sagt «yes, sir, thank you sir» til kirkene i Vesten i mange år. Men nå har vi begynt å si «yes, sir» til oss selv.

Biskop John Yambasu sitter i en ettermiddagstom kantine på MF vitenskapelig høgskole. Det har vært en lang dag, og han virker sliten. Fra tid til annen prøver han å skjule et gjesp, uten å få det helt til.

Yambasu har reist fra Sierra Leone for å delta i Misjonsuka i Oslo.

Innvandring er kirkens gylne misjonsmulighet, tror Yambasu.

Han har selv kjent på kroppen hvordan det er å være alene og fremmed i en ukjent kultur.

– Jeg studerte teologi i USA i noen år. Som innvandrer til Vesten møter du et ferdigstilt ­maskineri som går og går, men som det virker umulig å ­komme inn i. Alle systemene ligger klare, og danner et sett av tannhjul som ruller og ruller. Hvis du ikke ­kommer deg inn i maskineriet, er du ingenting.

Toleranse

Yambasu er biskop i Metodistkirken, det største kirkesamfunnet i det som på kartet ­virker som et bittelite land på Afrikas vestkyst, men som faktisk teller åtte millioner innbyggere.

80 prosent er muslimer og 20 prosent kristne, sier tallene, men Yambasu mener antall kristne er underrapportert.

Muslimer og kristne har aldri vært i konflikt i Sierra Leone, som beskrives som ett av verdens mest religiøst tolerante land. Hverken slaveri, ­kolonitid, frigjøringsbevegelser, krig eller sult­katastrofer har rokket ved det.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også