Les alt for bare 10 kr!

Lar andres lykkekløver få stå

Når en lyriker blir sint, kan hun brenne av et dikt. Statsråder som rører abortloven er herved advart.

Publisert 31. januar 2019

Margaret Skjelbred har lengtet etter flere barn siden hun ble mor som 21-åring.

– Abort ville vært helt utenkelig for meg og da kan ikke jeg være den som setter meg til doms over andre, sier den 70 år gamle forfatteren.

Hun gjør ingen forsøk å skjule at utfallet av Kristelig Folkepartis veivalg og regjeringens vilje til å endre abortloven opprører henne. Å gå på en talerstol eller skrive et leserinnlegg er ikke for henne. I dikt og romaner har hun imidlertid skrevet om utsatte menneskers og særlig barns skjebner.

Gløtt av blomster

Nå debuterer hun som novelleforfatter, med fortellinger fulle av lengsel. Hadde jeg vinger er tittelen på den nye novellesamlingen.

– Jeg pleier å si at vi får bare én tur over blomsterenga vår. Da er det viktig at vi plukker de firkløverne som er ment for oss. Like viktig er det at vi lar de stå som er ment for andre. Slik at vi ikke plukker med oss andres håp og lykke. Du får mene og leve som du vil, men så må du la andre få være i fred og leve sine liv. Jeg som hele livet har ønsket meg flere barn, kan ikke være den som avgjør om andre skal ta abort eller ikke, sier hun.

Hun sier det er moro med novellene.

– Du kan gå helt og fullt inn i det og være intenst der. Med en roman er det mye mer som skal planlegges og holdes orden på. Novellene har gitt meg blod på tann; jeg må innrømme det. Det hadde vært moro å klare en novellesamling til – før jeg går i opplag, sier hun og ler godt.

Diktene kom først. Hun har alltid skrevet på innfall. Hun gjentar det. Som små gløtt inn i noe. Hun så en bakkesøte og en øyentrøst, og de to blyge blomstene ble til vers:

Sørg for livet, som igjen
gir oss vinter, vår og høst,
men te sommær'n om igjen
bakkesøte, øyentrøst

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også