Les alt for bare 10 kr!

Teologens trekant

Karl Barth var en av 1900–tallets mest ruvende teologer. På hjemmebane levde han med to kvinner. Ny roman dikter videre der kjærlighetsbrevene slutter.

Publisert 28. januar 2019

Det står tre navn på en av gravstøttene på Hörnli, en gravlund i den sveitsiske byen Basel. Her hviler én mann og to kvinner: Karl Barth, hans ektefelle Nelly Barth, og Charlotte «Lollo» von Kirschbaum, kvinnen som var langt mer enn Barths sekretær.

– Nelly må ha hatt et ­ubegripelig stort hjerte. Så stort, at den dagen Lollo døde, lot hun henne få hvile i familiegraven, sier Klaas Huizing. Han er forfatter og teolog og er nå aktuell med boken Zu Dritt.

Her forteller han om det oppsiktsvekkende privatlivet til en av de mest ruvende teologene 
i moderne tid, Karl Barth (1886–1968).

Liv og lære

Han ble kjent for sitt knallharde oppgjør med ­kulturoptimismen og den ­liberale teologien. Men det var ikke først og fremst ­kontrasten mellom liv og lære hos den ­ellers konservative teologen som ­inspirerte Huizing.

Snarere ville han forstå ­hvordan det var mulig for de tre å leve under samme tak i flere tiår: Gjennom kjærlighet, sjalusi, sinne, forargelse og tilgivelse, i det Barth selv omtalte som en ‘trekant’ og et ‘nødsfellesskap’.

I 1913 hadde Karl og Nelly ­lovet hverandre å holde sammen g­jennom gode og onde dager. De fikk fem barn, før Karl på ­midten av 1920-tallet møtte ­Lollo ved Zürichsjøen, og ­forelsket seg. Han erklærte at han ikke ­kunne leve uten den tretten år yngre ­sykepleieren. Det ble likevel ­aldri til noen skilsmisse med Nelly, selv ikke da Lollo flyttet inn hos familien i 1929.

Utad var hun Barths sekretær. Hun var sjeldent smart, lærte seg flere språk, og jobbet sammen med ham i flere timer hver dag. Men da brevkorrespondansen mellom dem ble offentliggjort for noen år tilbake, var det ikke lenger noen tvil. Det hadde også vært et romanisk forhold mellom Karl og Lollo.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også