Les alt for bare 10 kr!

En forsvarstale

Krig er alltid synd, understreker Alf Petter Hagesæther. Men den tidligere feltprosten er likevel opptatt av hva som er riktig mengde voldsbruk.

Publisert 27. januar 2019

– Jeg kan oppleve gudsnærvær på mange måter. På hytta en morgenstund når jeg leser fra Bibelen. Da første barnebarnet mitt ble født. I møte med døden. Og jeg kan oppleve det i en samtale. Jeg opplever det ganske bra akkurat nuh.

Alf Petter Hagesæther tar en kort kunstpause. Uttalelsen føles merkelig intim, her vi sitter på pauserommet til en misjonsorganisasjon som egentlig ikke har noe med noen av oss å gjøre. Siden Hagesæther for øyeblikket er kontorløs og på vei fra et annet møte på huset, passa det greit å møtes her.

Rommet er stort og Hagesæther lavmælt, langt unna forestillingen du fort kan ha av folk som har tilbrakt store deler av yrkeskarrieren i Forsvaret.

– Jeg kan subjektivt synes at Gud har vært borte, men han er ikke det. Gud er alltid der. Det er en del av min tro på Gud. Eller, det er vel sånn Gud har overbevist meg om at det er.

Kristen plikt

Han er i sivil nå. Uniformen er erstatta med lyseblå skjorte og mønstrete ullsokker i skoa. Etter nesten 30 år i Forsvaret, først som feltprest, og de siste ti åra som sjef for Feltprestkorpset, er Alf Petter Hagesæther på vei over i ny jobb.

Fra 1. februar er han generalsekretær i Kristent interkulturelt arbeid, også bare kalt KIA. Det er en tverrkirkelig samarbeidsorganisasjon som jobber med å legge til rette for at innvandrere blir tatt godt imot i Norge, gjennom allmenne tilbud som språkopplæring og barnehager, men også kristen forkynnelse og arbeid for konvertitters rettigheter.

– Når mennesker som er på flukt banker på vår dør, så er det en kristen plikt å ta imot disse menneskene. Jeg ser på det som en diakonal oppgave, sier Hagesæther.

Han påpeker at det også er en gammel, norsk tradisjon at når en ferdamann kommer over fjellet og er sliten, så åpner folk døra og tilbyr varm mat, seng og hvile.

– Men hvor mange skal vi ta imot?

– Det savner jeg et ordentlig regnestykke på. Den nye regjeringa snakker om bærekraftig innvandring, men hvor mange er det, da? Det blir helt feil å si at vi skal ta imot færrest mulig, og det blir også feil å si at vi skal ta imot flest mulig, sier Hagesæther.

Han minner om at Norge gjennom historien har forholdt seg til resten av verden. At kristendommen kom utenfra, med innvandrerne.

– Her oppe på berget dyrka vi Tor og Odin. Det er innvandrere som har etablert kirka i Norge, sier Hagesæther.

– Nå er mange redde for at islam kommer utenfra og tar over.

– Islam har vært i landet lenge. Jeg forstår at møte med andre kulturer kan gjøre at du kommer i tvil, og at det skaper aggresjon og usikkerhet. Men den kristne troen er så sterk at den fint klarer et møte med andre religioner og andre trossamfunn.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også