Logg inn

Svanesang for slekters gang

Gjennombrudd i medisinsk forskning gjør at muligheten for et evig liv på jorda kan være innenfor rekkevidde. Men vil det skape paradis eller helvete?

Da bisp Nikolas på høysommeren i 1197 rømte Oslo med birkebeinerne hakk i hæl, fulgte han et dalføre opp mot Gjelleråsen – fra våre dagers lavblokker på Stovner i Groruddalen. Kong Sverres saga er første skriftlige kilde som omtaler det som skulle bli middelalderens pilegrimsled fra Oslo til Trondheim.

Nå peser en gjeng ungdommelige pensjonister seg opp den steinete skrenten, fortsatt flekket av gjenstridig snø. Den breie stien kan spores tilbake til folkevandringstida. Her har folk og fe båret skrottene sine gjennom 1.500 år.

«Da Metusjalah var 187 år, fikk han sønnen Lamek. Etter at Metusjalah hadde fått Lamek, levde han enda 782 år og fikk sønner og døtre. Hele Metusjalahs levetid ble 969 år. Så døde han.»

Slik heter det i Bibelselskapets oversettelse fra 2011. I Første Mosebok fram til den store flommen, blir de første menneskene både 700, 800 og 900 år. Eldst av dem alle ble bestefaren til Noah, Metusjalah – også kjent som Metusalem. Så bestemte Gud seg for å innskrenke menneskets alder en smule: «Min ånd skal ikke for alltid bli værende i menneskene, for de er av kjøtt og blod. Deres levetid skal være 120 år.»

Ikke et blivende sted

– Hvis jeg kunne få noen ekstra tiår med godt liv, ville jeg selvsagt takket ja til det.

Det er frivillig turleder for nærgruppa til DNT Oslo og omegn på Ellingsrud, Bibbi Nordby (67), som snakker. 

– Det hadde jo vært flott å få følge det sist ankomne barnebarnet gjennom barnehage, skole, konfirmasjon og giftemål.

Turvenninner Torild Simonsen (71) og Grethe Berg (71) nikker samtykkende.

Men, hvis de fikk anledning, ville de strebe mot gammeltestamentlig alder?

– Det er alt fullt her. Hvis vi skal leve tilnærmet evig, hvem lever vi da på bekostning av? spør Berg.

Simonsen tror ikke jorda har noe godt å by på – ikke på virkelig lang sikt.

– Naturkatastrofer, kriger og folkemord kommer med jevne mellomrom. Jeg har forresten en venninne som mener endetida er like om hjørnet.

Økt levealder

De færreste av oss har kunnet regne med å nå 120. Men siden 1850-tallet har forventet levealder i Norge økt jevnt og trutt – i takt med forbedrede levekår, bedre kosthold og medisinske framskritt. I 2015 var forventet levealder 84,2 år for kvinner mot 80,4 år for menn, ifølge SSB. Til sammenlikning var tilsvarende tall, uavhengig av kjønn, 52 år i 1900. Altså har vi sett en økning på omtrent to år per tiår siden 1900. Rundt 1990 stabiliserte den maksimale levealderen seg på mellom 115 og 120 år. Ikke så langt unna Guds mål i Det gamle testamentet.

Nå mener enkelte kontroversielle forskere at det igjen er på tide å sikte mot bibelske proporsjoner. Hvis vi gyver løs på aldring som et helhetlig sykdomsbilde, påstår de at dagens 50-åringer kan bli alt fra 150 til 1.000 år.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også