Les alt for bare 10 kr!

Ga første advarsel om klimakrise

I 1800 kom første advarsel om menneskeskapte klimaendringer. Den kom fra Alexander von Humboldt som samtidig endret vårt syn på naturen. Også til en prestegård i Hardanger nådde de revolusjonerende tankene.

Publisert 22. januar 2019

I 1799 la Alexander von Humboldt sammen med botanikeren Aimé Bonpland, ut på en fem år lang reise på kryss og tvers av Sør-Amerika. Nær toppen av Chimborazo, en utdødd vulkan i Ecuador som var datidens høyeste kjente fjell, fikk han avgjørende inntrykk av naturen som en helhet. Han formulerer det slik: «I denne store kjeden av årsaker og virkninger, kan ikke det minste faktum ses isolert.» The Invention of Nature (2015) – oppfinnelsen av naturen – er tittelen Andrea Wulf satte på sin biografi om Humboldt.

Norge og verden

I Norge er denne tida gjerne kalt vår demringstid. Starten på nasjonsbyggingen ga oss eget universitet i 1811 og en grunnlov i 1814. Med navn som Jens Esmark, Christopher Hansteen, Niels Hertzberg, Baltazar Keilhau og Gottfried Bohr, er det imidlertid mulig å se første halvdel av 1800-tallet like mye som kartleggingen av vår verden som oppbyggingen av Norge. Og sporene etter Humboldt er klare.
Humboldts navn er å finne mange steder både på verdenskartet – Humboldt-strømmen – og i faunaen – Humboldt-pingvinen. Så stor var han at det var snakk om å gi Rocky Mountains nytt navn etter ham. Slik vil du også finne Keilhaus topp, Esmarkbreen og Bohrbreen på kart over Norge. Hansteen satte spor etter seg på månen der både et krater og et fjell bærer hans navn.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også