Les alt for bare 10 kr!

Mellom lyset og mørkeret

– Eg har eit desperat behov for å forstå kva menneske er. Kven vi er når vi går gjennom det aller tyngste og fell til botn, seier Sara Stridsberg.

Publisert 17. januar 2019

I ein skog utanfor Stockholm blir Kristina, kalla Inni av familie og vennar, drepen. Om og om igjen fortel ho korleis ho blir fanga, valdtatt, og får hovudet kutta av.

Eg spør Sara Stridsberg kvifor ho vender tilbake til dette drapet i sin nye roman, Kjærlighetens Antarktis.

– Da eg begynte å skrive, så visste eg at eg aldri ville forlate dødsaugeblikket. Det var noko i Kristinas røyst som trengde meg. I starten ville eg at boka berre skulle vere dette, at ho døydde om og om igjen.

Straffar lesaren

Det er vanskeleg å forstå dette svaret, så eg spør Stridsberg igjen. Kvifor måtte ho skrive om og om igjen drapet?

– Døden går ikkje over, valden går ikkje over, svarar Stridsberg.

– Sorga er som ein sirkel, den blir ikkje borte. I krim eller på TV er drap og overgrep eit puslespel som ein kan legge ferdig og gå ifrå. Eg vil skrive inn døden og valden som eit sentrum i litteraturen. Ein kan ikkje forlate dette og seie det er avslutta.

Det er som om Kristina straffar lesaren.

– I denne verda er vald mot kvinner underhaldning, mens det for henne er enden på livet.

Nasjonalt traume

Sara Stridsberg vart for alvor kjent da Drømme­fakultetet kom ut i 2006, ei bok ho blant anna vann Nordisk råds litteraturpris for. Kjærlighetens Antarktis, hennar femte roman, handlar om den unge kvinna Kristina, mor til to, prostituert og rusmisbrukar. Drapet på henne minner om drapet på Catrine da Costa, ei sak som har heimsøkt Sverige sidan det fann stad i 1984. To koffertar med leivningane etter da Costa var alt som dukka opp. Ho var blitt partert i sju delar.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også