Les alt for bare 10 kr!

Suppe, såpe og en varslingssak

«Framtiden må bli bedre skal jeg holde ut», skrev Fretex-sjefen. Mandag møter Fretex i retten, saksøkt for ulovlig oppsigelse. Dette er historien om hvordan én e-post ble til en alvorlig varslingssak.

Publisert 11. januar 2019

«Behandlingen varslerne i særdeleshet utsettes for av Frelsesarmeens øverste ledelse er uvirkelig [...] Det hele er så absurd at jeg er mer lamslått enn sint», skriver Per Yngve Monsen på sin blogg om Fretex' ledere.

I 2016 varslet Monsen om det han mener er svært kritikkverdige forhold på sin daværende arbeidsplass i Fretex. Han varslet sammen med tre andre ledere i Fretex Øst-Norge.

Varslerrollen er ikke ny for ham. Per Yngve Monsen er også kjent som «Siemens-muldvarpen»: Mannen som varslet i Siemens-saken for femten år siden – da om at Siemens skulle ha overfakturert Forsvaret flere millioner kroner.

Det endte med at arbeidsplassen ble omorganisert, og Monsen mistet stillingen. Han gikk så til retten. Monsen vant saken, og i 2008 fikk han Fritt Ords pris. Nå står han i stormen igjen.

Monsen mener Fretex har fjernet stillingen hans som en ulovlig gjengjeldelse av varslingen i 2016, og krever økonomisk erstatning. På mandag møtes partene i retten. Monsen støttes av et betydelig antall Fretex-ansatte, som mener bedriften både knebler og overvåker dem.

Vårt Land har prøvd å forstå hvordan det gikk til.

Kommende jordskjelv

Det er imidlertid ikke Monsen som er den opprinnelige varsleren – det er Fretex' tidligere kjedesjef, mannen som tidligere hadde overordnet ansvar for alle Fretex-butikkene. 

Han har bedt om å holdes anonym, et ønske Vårt Land etterkommer.

I 2014 sender kjedesjefen en e-post som skal bli starten på en snøball av en varslingssak. Måten Fretex behandler ham på ender med et nytt, eget varsel, der Monsen tar over varslerrollen.

Vårt Land har fått tilgang til meldinger og e-poster mellom de involverte, møtereferat, samt en granskningsrapport med korrespondanse mellom partene.

Fra Fretex er det kun styreleder Lindis Evja og kommunikasjonssjef Trine Gjermundbo som har villet uttale seg. Konsernsjef Trond Ivar Vestre har henvist til Gjermundbo.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også