Les alt for bare 10 kr!

Ut av mørket

Simon Stranger har sett inn i mørket hos Henry Rinnan og seg selv, og prøver å slippe til så mye lys han kan.

Publisert 11. januar 2019

En liten elbil ruller inn på en tilmålt plass. Ut trår forfatteren som så langt i dag allerede har innført og kanskje forført to femteklasser i sitt Kokotopia.

– Når du kommer hjem fra en arbeidsdag og har fått to hundre tiåringer til å få latterkrampe, da har det vært en fin dag, sier Stranger.

Humorshowet Kokotopia er basert på bokserien med samme navn. Da er det masse tull og tøys, forfatteren i apedrakt og litt læring om verdenshistorie.

– Livet er et tragisk og komisk sted å være, noe som henger ganske tett sammen.


En familiehistorie

 – Hvorfor ble han drept, pappa?

– Fordi han var jøde, svarte jeg.

– Ja, men hvorfor?

– Jo, nazistene ville drepe alle som var annerledes og de hatet jødene.

– Er vi også jødiske?

Dialogen mellom Stranger og hans da snart 10 år gamle sønn er festet til papiret i Strangers bok Leksikon om lys og mørke. Den forteller historien om den jødiske familien til kona Rikke, og hvordan moren og besteforeldrene hennes i 1948 flyttet inn i Bandeklosteret, villaen i Trondheim der Henry Rinnan og hans folk hadde holdt til i krigsårene, og der det hadde foregått tortur og drap i kjelleren. Kanskje var Henry Rinnan også en medvirkende årsak til at Rikkes oldefar, Hirsch Komissar, ble arrestert av Gestapo og skutt på Falstad som et av ti sonofre, som reaksjon på at motstandsfolk hadde sprengt jernbaner og ødelagt malmforsyninger til tysk våpenindustri.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også