Logg inn

En ­hjelpende ånd

Etter reformasjonen­ sluttet kirken å lytte­ etter de dødes stemmer. Nå mener teologer at de igjen må åpne dørene for at mange opplever nærvær fra avdøde.

– Det kommer inn en mann her til meg, og jeg får fornemmelsen av at han er en bror. Jeg føler at han skal til en mann.

Rundt femti par øyne følger skrittene til Manuela Johansen, ordinert spirituell prest, medium og healer, fra den dunkelt opplyste salen. Hun går rolig fram og tilbake på den lille scenen.

– Jeg får følelsen av at han døde brått, veldig uventet. Og jeg får faktisk følelsen av at han detter i det at han dør. Hvem er det som forstår dette? Det er jo ikke mange menn her.

Hun ser utover forsamlingen. En mann rekker opp handa.

– Du forstår det?

Mannen nikker.

Snipp i kragen

Det er onsdag kveld på Bekkefaret bydelshus, som ligger på Hillevåg, rett utenfor sentrum av Stavanger. Her møtes Norsk Spiritualistisk Forening en gang i måneden.

«Tenn et lys for de som har gått over», står det på et lite skilt på et bord bakerst i lokalet, ved siden av en tallerken med blafrende telys og en stabel sjokoladekakestykker du kan kjøpe for en tier. Ved et annet bord kan du kjøpe bøker, tegne medlemskap i foreningen eller bidra til innsamlinga til kirkebygg.

Langt bak i salen sitter en kvinne med hvit snipp i skjortekragen. Det er kanskje historisk? Silje Trym Mathiassen vet i hvert fall ikke om noen andre prester som har blitt invitert med på en spiritualistsamling for å fortelle om sitt forhold til dødekontakt.

Hun ønsker å forstå hvorfor det å komme i kontakt med døde er meningsfullt for mange. Det mener Mathiassen at også Den norske kirke bør bli flinkere til.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også