Les alt for bare 10 kr!

Revet ned og bygget opp

– Litteratur og all kunst handler om å få et rikere språk for hva virkelighet er, sier Tom Egil Hverven. Litteraturkritikeren har skrevet en samtalebok med billedkunstner Håkon Bleken.

Publisert 10. januar 2019

Vi har sittet en stund i museumskafeen og snakket før vi ser Håkon Blekens store retrospektive utstilling på Henie Onstad kunstsenter. Tom Egil Hverven har nylig gitt ut boka Lyset i støvsøylen, en samtalebok med kunstneren som fylte 90 år 9. januar.

Vi stopper opp ved et triptyk, en gammel kirkekunstform brukt til altertavler, bestående av tre deler. Blekens triptyk er en blanding av collage og oljemaleri. På det midterste lerretet er det malt en korsfestelse.

– Her er det hele tiden en dynamikk mellom kjente former, og noe som bryter ned de kjente formene, sier Hverven.

Et triptyk med en klar korsfestelse i midten spiller opp mot hele kirkekunstens tradisjon, også før protestantismen. Samtidig er det kanskje elementer i dette som er protestantisk, ­undrer Hverven seg: Å hente bibelhistorier, fortellingene som ble tilgjengliggjort med reformasjonen, inn i kunsten.

I boka kaller Hverven sin samtalepartner Bleken, litt spøkefullt, for en «erke-post-lutheraner». Da i forbindelse med moral. Men kanskje kan det også knyttes til den frie bruken av bibeltekster og annen litteratur.

Ikke på moten

Det lengste kapittelet i Lyset i støvsøylen har tittelen «Litteratur».

– Hva vil det si at Bleken er en «litterær» maler?

– Det har minst to nivåer, sier Hverven. Det ene er at han selv forholder seg aktivt til litteratur, og hvordan den gjør seg gjeldende i kunsten hans.

Hverven avbryter seg selv og legger til:

– Da regner jeg også Bibelen som litteratur, samtidig som jeg er bevisst Bibelens tvetydige posisjon som en hellig bok. Bibelfortellinger går igjen i Blekens kunst, sammen med motiver fra for ­eksempler Thomas Manns Doktor Faustus og Ibsens Hedda Gabler.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også